Convingerea care l-a demis pe directorul Mozilla

218

După doar două săptămâni în funcţia de CEO al organizaţiei nonprofit Mozilla, ce stă în spatele motorului de căutare Firefox, Brendan Eich și-a dat demisia din cauza presiunii exercitate asupra sa din pricina faptului că nu este de acord cu căsătoriile homosexuale.

După doar două săptămâni în funcţia de CEO al organizaţiei nonprofit Mozilla, ce stă în spatele motorului de căutare Firefox, Brendan Eich și-a dat demisia din cauza presiunii exercitate asupra sa din pricina faptului că nu este de acord cu căsătoriile homosexuale.

În 2008, un referendum din statul California a permis implementarea amendamentului „Proposition 8″, ce limitează drepturile derivate din căsătorie la cuplurile heterosexuale. În 2012, s-a aflat că Eich, care este cofondator al Mozilla și care a scris limbajul de programare Javascript, a donat în nume personal 1.000 de dolari unei campanii ce susţinea amendamentul.

Acest amănunt din viaţa sa privată avea să cântărească mult în momentul în care a fost propus și votat să preia funcţia de CEO a companiei, pe 24 martie. Wall Street Journal scrie că trei membri ai comitetului de conducere au demisionat din cauza numirii sale, deși surse din interior afirmă că doi își exprimaseră intenţia să plece dinainte. Angajaţii au fost și ei revoltaţi, iar site-ul matrimonial OkCupid și-a anunţat clienţii că nu îl vor mai putea accesa de pe Firefox. În final, pe 3 aprilie, Eich și-a dat demisia.

Compania OkCupid a declarat că este mulţumită că „boicotul” a funcţionat. Asta după ce compania s-a „consultat cu Mozilla și a primit asigurări că se vor lua acţiuni clare”, scrie ABC News. Ceea ce indică că Eich a fost supus unor presiuni serioase, pornind chiar de la vârful companiei, pentru a-și prezenta demisia.

Într-o declaraţie pe site-ul Mozilla, Mitchell Baker, președinta comitetului director, spunea că „Mozilla se mândrește cu faptul că este la un anumit standard, iar în ultima săptămână nu ne-am ridicat la acest standard. Înţelegem de ce oamenii sunt supăraţi și răniţi și au dreptate. Brendan Eich a decis să renunţe la rolul său ca CEO. A luat această decizie pentru Mozilla și pentru comunitatea noastră.”

Compania care îţi dictează cine ești

Este normal ca principiile personale să dicteze dacă o persoană are capacitatea de a-și face treaba la locul de muncă? „Cred că sunt cea mai potrivită persoană pentru post și îmi fac treaba bine”, spunea Eich, în apărarea sa.

„Unde am fi ca democraţie dacă republicanii nu ar avea voie să lucreze în companiile democraţilor și viceversa?” se întreba Will Oremus într-o postare de blog pentru Slate. Însă tot el continuă cu ideea că nu este aceeași situaţie și că să te opui căsătoriilor gay este ca și cum te-ai opune căsătoriilor interrasiale. Cele două situaţii însă nu suferă comparaţie, cel puţin din punct de vedere istoric. Dacă în renumitul caz Loving vs Virginia poliţia a dat buzna în dormitorul unui cuplu interrasial și i-a acuzat penal, prin amendamentul 8 guvernul limitează cuplurile gay la stadiul de uniuni civile în care primesc doar unele dintre drepturile legale ale cuplurilor căsătorite.

O altă eroare făcută de critici la adresa lui Eich este să-l acuze de homofobie, care înseamnă frică, aversiune, dezaprobare, discriminare sau ură faţă de persoanele homosexuale, când de fapt opoziţia faţă de căsătoriile gay înseamnă opoziţia faţă de o practică (căsătoria), nu faţă de o clasă socială.

Standarde duble

În momentul în care s-a aflat despre donaţie, Eich ocupa de ani buni funcţia de CTO (directorul departamentului tehnologic). Atunci nu a fost forţat să demisioneze, însă lucrurile s-au schimbat după ce a preluat funcţia de conducere, ceea ce arată că funcţia dictează cine ești și ce principii ai voie să ai.

„Nu vreau să vorbesc despre părerile mele pentru că le-am ţinut departe de Mozilla în toţi acești 15 ani de când funcţionăm. Nu cred că sunt relevante”, a declarat Eich într-un interviu pentru The Guardian. Deodată însă au devenit relevante.

În rol de lider al unei companii cu acoperire globală, mulţi consideră că trebuia să fie un reprezentant al multiculturalităţii, iar cum America este majoritară progay, s-a ajuns la concluzia că Eich nu este potrivit. Și el subliniază multiculturalitatea, dar cu o concluzie diferită: Firefox lucrează global, inclusiv în Indonezia, care are păreri diferite faţă de SUA, iar la nivel global „căsătoriile LGBT nu sunt considerate încă un drept universal, și poate că într-o zi vor fi, dar asta e în viitor”. Deci, de ce ar fi America mai importantă decât Indonezia?

Nu e timp pentru bună-credinţă

La două zile după ce a preluat funcţia de CEO, conștient de nemulţumirile cu privire la opiniile, „șeful bigot” a lansat o scrisoare deschisă în care își afirmă angajamentul pentru o serie de măsuri care să asigure un climat de includere, acceptare și nediscriminare a celor LGBT.

Eich promite egalitate înainte de toate, cooperare cu comunităţile și aliaţii LGBT pentru a înţelege ce trebuie să facă Mozilla mai bine în sprijinirea lor, angajamentul personal pentru politicile antidiscriminare și angajamentul personal de a găsi noi iniţiative pentru a ajunge la cei care se simt excluși sau care au fost marginalizaţi.

„Știu că unii dintre voi sunt sceptici și că vorbele singure nu vor schimba nimic. Nu pot decât să vă rog să îmi daţi un timp în care să arăt, nu să spun; iar între timp îmi exprim părerea de rău pentru că v-am rănit”, scrie Eich. Ei bine, a primit timp, o săptămână, după care a fost forţat să demisioneze. Pentru ce? Pentru că gândește diferit? Pentru că își exercită dreptul legal de a milita pentru o cauză ce ţine de propria conștiinţă, în timp ce în exercitarea rolului de director nu a făcut nimic ilegal și nu a discriminat pe nimeni? Militanţii progay fac proces de intenţie celor care îndrăznesc să aibă păreri diferite, fără să aștepte măcar să vadă ce vor face aceștia în realitate.

„Te-ai simţit reasigurat când Eich a insistat că nu o să te trateze diferit la locul de muncă, în timp ce el crede în nevoia amendării Constituţiei pentru a discrimina oameni ca tine?” întreba retoric Oremus. Dacă jurnalistul de la Slate ar avea dreptate, atunci ar însemna că trăim într-o lume împărţită între prohomosexuali și bigoţi, în care cei din urmă trebuie eliminaţi. Și la fel de bine am putea admite că democraţia a ieșit cu un picior pe ușă și „dictatura toleranţei” (despre care puteţi citi în numărul din aprilie al revistei Semnele timpului) a intrat cu un picior pe geam.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.