China îşi schimbă politica în ceea ce priveşte planificarea familială

234

China a anunţat vineri, 15 noiembrie, că va schimba normele în ceea ce priveşte planificarea familială, care îi permite fiecărui cuplu să aibă un singur copil.

Se pare că doar câteva familii vor putea beneficia de această nouă măsură, ceea ce înseamnă că sistemul de sterilizare forţată şi avorturi va mai continua. Noile măsuri au fost adoptate în urma întâlnirilor de săptămâna trecută ale liderilor Partidului Comunist Chinez. Conform noilor reguli, părinţii care au doar un copil vor putea să mai facă unul, dacă ei înşişi au fost singuri la părinţi, religiontoday.com.

Măsurile în ceea ce priveşte planificarea familială au fost introduse în anul 1980 şi, potrivit Partidului Comunist Chinez (CCP), datorită lor au fost „evitate” 400 de milioane de naşteri. Aceste măsuri au dus la avorturi şi sterilizări forţate, deşi aceste practici sunt teoretic ilegale. Cuplurile care au încălcat aceste legi au plătit amenzi foarte mari, li s-au confiscat proprietăţile sau şi-au pierdut locurile de muncă.

În ultimii ani, sociologii au tras un semnal de alarmă şi au spus că aceste măsuri vor contribui la îmbătrânirea populaţiei. China este una dintre ţările în care se practică avortul selectiv, pe baza sexului bebeluşului, motiv pentru care se nasc de două ori mai mulţi băieţi decât fete, în anumite zone.

Wang Feng, de la University of California-Irvine, a spus că doar 10 milioane de cupluri (într-o ţară cu 1,35 miliarde de cupluri) vor avea posibilitatea să aibă un al doilea copil. Organizaţiile pentru drepturile omului cred că noile măsuri sunt doar un mic pas spre bine, întrucât sistemul coercitiv de până acum va continua să funcţioneze. De asemenea, ele afirmă că CCP face din când în când mici schimbări în ceea ce priveşte planificarea familială doar pentru a avea o bună imagine în exterior. Aşadar, activiştii speră să urmeze şi alte măsuri care să schimbe, într-adevăr, sistemul planificării familiale.