Medici: Infecţiile ușoare nu ar trebui tratate cu antibiotice

185

În tratarea infecţiilor ușoare provocate de virusuri, precum durerile de gât sau curgerea nasului, specialiștii de la Comitetul pentru Boli Infecţioase din cadrul Academiei Americane de Pediatrie (AAP) recomandă evitarea antibioticelor, care pot provoca atât efecte adverse, cât și rezistenţă bacterială, scrie Reuters.

Studii anterioare au arătat că, în multe cazuri, pacienţilor (adulţi și copii) le sunt prescrise antibiotice pentru tratarea afecţiunilor provocate de virusuri. Însă antibioticele ar trebui folosite în cazul în care manifestările afecţiunii sunt severe, punctează specialiștii AAP. Prescrierea acestor medicamente este recomandată, de exemplu, atunci când copilul are o infecţie la ambele urechi, care îi provoacă dureri mari, ori atunci când simptomele unei răceli durează de mult timp și devin tot mai severe.

Folosirea nejustificată a antibioticelor poate conduce la complicaţii și are efecte negative asupra sănătăţii pacientului. Aceste medicamente pot provoca diaree sau eczeme și chiar reacţii alergice severe. De asemenea, pot contribui la creșterea rezistenţei bacteriilor la antibiotice. Numărul de americani care dezvoltă anual infecţii rezistente la antibiotice depășește 2 milioane de persoane, potrivit Centrului pentru Controlarea și Prevenirea Bolilor. În plus, circa 23.000 mor din această cauză.

„Infecţiile se adaptează la antibioticele folosite pentru eradicarea lor și pot face ineficient tratamentul în cele din urmă, de aceea este important ca antibioticele să fie folosite în mod corespunzător", a declarat dr. Maureen Baker, directorul Colegiului Roial al Practicienilor Generali, citează BBC. Dr. Clionda McNulty, de la Organizaţia pentru Sănătate Publică Anglia, atrage atenţia asupra dimensiunii importante a creșterii rezistenţei la antibiotice a bacteriilor, sugerând că în lupta pentru reducerea fenomenului „oricine poate contribui, evitând antibioticele pentru tratarea infecţiilor necomplicate".

Niciun articol afișat