ONU va recunoaşte drepturile sexuale ale copiilor de la vârsta de 10 ani

266

În aprilie, Comisia pentru Populaţie şi Dezvoltare a Organizaţiei Naţiunilor Unite va începe ultimele discuţii asupra unui document care afirmă că tinerii şi copiii „au drepturi cu privire la sănătatea reproducătoare şi sexuală", o expresie pe care oficialii ONU o leagă de educaţie sexuală, contracepţie şi avort.

Organizaţii pro-choice, precum International Planned Parenthood (IPPF), au elaborat deja rapoarte oficiale, în care îşi arată susţinerea faţă de accesul la contracepţie pentru copii şi tineri (care în accepţiunea internaţională a termenului au vârsta între 10 şi 24 de ani).

În opinia acestei organizaţii, părinţii reprezintă cel mai mare obstacol în calea minorilor atunci când vine vorba despre avort sau contracepţie. IPPF speră ca, prin luarea acestei decizii, rolul părinţilor să fie diminuat.

Articolul apărut pe site-ul Institutului Catolic pentru Drepturile Omului şi ale Familiei informează că dreptul internaţional nu recunoaşte dreptul la sănătatea reproductivă şi sexuală a minorilor. Controversa cu privire la acest aşa-zis drept a început anul trecut, când un raportor ONU, Anand Grover, a declarat că acest drept nu doar că există, dar a şi încercat să definească dreptul incluzând accesul la avort, contracepţie şi educaţie sexuală.