FOTO: Renunţă 10 minute la smartphone și un copil va primi apă

76

Suntem atât de legaţi de telefonul mobil, încât nici la întâlnirile cu prietenii nu ne oprim din butonat dispozitivele. Dar, dacă prin deconectarea de la smartphone ai putea lupta pentru o cauză umanitară, ai renunţa cel puţin 10 minute la el?

Aceasta este provocarea lansată anul acesta de UNICEF, pentru cea de-a opta ediţie a campaniei Project Tap, desfășurată în Luna Mondială a Apei. Cei care vor să o accepte, trebuie doar să intre de pe telefonul mobil pe site-ul http://tap.unicefusa.org/ și apoi să pună telefonul pe masă și să se bucure de viaţa reală. Pe măsură ce secundele se scurg, pe ecranul telefonului sunt afișate date privind problema apei în regiunile afectate. De asemenea, pot fi vizualizate și statistici legate de utilizarea aplicaţiei. De exemplu, California este statul care a petrecut cea mai lungă perioadă departe de telefonul mobil, iar în București, recordul privind cel mai lung intervalul de timp petrecut deconectat de la smartphone este de o oră.

Sunt necesare doar 10 minute de deconectare de la dispozitiv pentru ca tu să ajuţi un copil din regiunile fără acces la apă potabilă să primească o cantitate de apă curată suficientă pentru o zi. Cel care va sponsoriza acest demers inedit este brandul Giorgio Armani.

Aplicaţia reușește să îi pună pe utilizatori în locul acelor copii defavorizaţi, chiar dacă la un nivel semnificativ mai mic, a explicat pentru Fast CoCreate Brian Moore, director creativ la Agenţia Droga5, care a participat la realizarea proiectului. Programul le „răpește" ceva important pentru ei, accesul la smartphone, dar preţul minutelor petrecute departe de dispozitiv este nesemnificativ în raport cu cel pe care îl plătesc micuţii din zonele fără apă potabilă, lichidul esenţial vieţii.

„Atunci când ești privat de ceva, cel mai probabil te ajută să reflectezi la această situaţie. Unul dintre motivele pentru care Project Tap al UNICEF continuă să rezoneze cu oamenii este pentru că legăm în continuare campaniile de situaţii de zi cu zi, care îi ajută pe oameni să se raporteze mai bine la cauză", a declarat Johan Gerdin, unul dintre creativii de la Droga5, citează Fast CoCreate.

„Mi-am dat seama cât de dependentă sunt de telefonul meu — ca hartă, ceas, aparat foto, audio și ca o plasă de siguranţă. M-am simţit lipsită de siguranţă fără el, mai puţin informată, mai slabă, cu mai puţine resurse", scrie Carina Kolodny, editor pentru proiecte speciale la publicaţia Huffington Post, în urma acceptării provocării UNICEF timp de o zi. „Dar, în același timp, m-am simţit inimaginabil de prost pentru că am simţit aceste lucruri. Până la urmă, nu am fost lipsită de vreo resursă esenţială", continuă jurnalista. La final, ea a reușit să ofere apă suficientă pentru o zi pentru 600 de copii, după ce s-a deconectat de la telefonul mobil timp de 10 ore.

Statisticile UNICEF arată că 1.400 de copii mor în fiecare zi din cauza unor afecţiuni provocate de consumul de apă din surse nesigure sau din cauza lipsei asigurării unor mijloace santitare de bază. La nivel mondial, 768 de milioane de oameni sunt privaţi de accesul la surse de apă potabilă.

Anul trecut, o companie belgiană a realizat aplicaţia pentru iPhone — Give Your Calories, cu scopul de a strânge fonduri pentru a lupta împotriva foametei mondiale. Cel care voia să participe trebuia să fotografieze farfuria cu mâncare sau codul de bare al produselor alimentare. Aplicaţia calcula numărul de calorii al porţiei și transforma această valoare într-o anumită sumă. De exemplu, o porţie de 200-300 de calorii se transforma în doi dolari, iar cele între 300 şi 400 de calorii adunau cinci dolari. Banii erau donaţi Organizaţiei Acting Against Hunger.  

Foto: UNICEF Tap Project