Coșmarul copiilor-sclavi din Uzbekistan

238

Sute de mii de elevi din Uzbekistan sunt scoși din sălile de clasă și obligaţi să meargă pe câmpuri să culeagă bubmbac fără nici o plată. Munca forţată din industra de bumbac a Uzbekistanului e o moștenire a erei sovietice, care supravieţuiește deoarece membrii guvernului uzbek profită în mod direct de pe urma recoltelor de bumbac, relatează CNN.

„Uzbekistanul are una dintre cele mai atroce istorii a încălcării drepturilor omului din întreaga lume”, a afirmat Steve Swerdlow, cercetător din cadrul organizaţiei Human Rights Watch. „Președintele ţării (Islam Karimov) se află la putere de 23 de ani și strivește orice formă de disidenţă împotriva regimului său”, a adăugat el.

„Exploatarea copiilor prin muncă a fost o practică răspândită în regimul sovietic, ce s-a păstrat și în ultimii 20 de ani, de la declararea independenţei; la urma urmei, e gratis”, a explicat pentru CNN Elena Urlaeva, activită pentru drepturile omului. „Copiii și părinţii sunt învăţaţi încă din clasa întâi că bumbacul este aur alb și reprezintă mândria lor naţională. Cei care contestă acest lucru sunt priviţi ca dușmani ai statului”, a adăugat Urlaeva. Organizaţiile pentru ocrotirea derpturilor omului afirmă că elevii sunt ameninţaţi cu exmatricularea în cazul în care nu participă la culesul de bumbac, iar părinţii primesc amenzi consistente dacă nu-și dau consimţământul la trimiterea lor pe câmp, la cules.

Nu doar copiii, ci și adulţii sunt trimiși la muncă forţată. Atât angajaţii de stat, cât și cei din sectorul privat sunt obligaţi să participe la culesul de bumbac pentru a îndeplini cota anuală, sub ameninţarea pierderii locului de muncă.

Fermierilor li se cere să planteze bumbac, iar guvernul îl cumpără la un preţ mic, artificial, după care îl vinde pe piaţa globală. În prezent, peste 130 de companii de îmbrăcăminte și-au luat angajamentul să nu folosească bumbac din Uzbekistan, într-un efort susţinut de grupuri precum Responsible Sourcing Network pentru a pune capăt muncii forţate în lume.