Summit al ţărilor arabe împotriva Iranului

13

În Abu Dhabi au început luni discuţiile între șase naţiuni arabe, aliate SUA, cu privire la planurile de dezvoltare nucleară ale Iranului.

Statele arabe participante la Gulf Cooperation Council sunt interesate de asigurarea stabilităţii și securităţii în zonă. Ceea ce doresc cele șase state este încetarea disputei asupra programului nuclear al Iranului prin „dialog, mijloace pașnice și aderarea la principii de legitimitate internaţională."

Deși nu au criticat la scenă deschisă politica Iranului, dezvăluirile făcute de Wikileaks au arătat că cele 6 ţări arabe din Golf sunt îngrijorate de amibiţiile hegemonice ale Iranului. Un oficial al Emiratelor a subliniat că GCC dorește să fie parte a negocierilor între Iran și Occident. Dorind să-și păstreze anonimatul, oficialul a declarat că „Nu suntem parte a problemei, dar vrem să fim parte a soluţiei. Nu putem continua să trăim în umbra acestei ameninţări."

Summitul Gulf Cooperation Council din capitala Emiratelor Arabe Unite adună laolaltă liderii din Kuwait, EAU, Arabia Saudită, Qatar, Oman și Bahrain. Summitul coincide cu discuţiile de la Geneva, în care are loc o nouă rundă de discuţii pe tema înarmării nucleare a Iranului.