Al șaptelea film Harry Potter și noi controverse

63

Lansarea celui de-al VII-lea film din seria Harry Potter a născut noi dezbateri privind succesul şi mai ales impactul acestei serii. Ficţiunea a inspirat iniţiative reale, a născut comunităţi ale fanilor lui Potter, dar a determinat şi critici severe pentru promovarea unor practici condamnate de biserică.

Impactul seriei Harry Potter se resimte în viaţa reală. Fanii au creat reţele sociale precum The Leaky Cauldron şi Mugglenet. Seria Harry Potter a inspirat şi crearea unui nou gen muzical, numit Wizard Rock sau, pe scurt, wrock. În perioada 13-14 noiembrie a.c., s-a desfăşurat la New York cea de-a IV-a Cupă Mondială Quidditch (jocuri sportive inspirate din cărţile cu Harry Potter), organizată de International Quidditich Association.

Andrew Slack şi Paul DeGeorge au fondat, în 2005, The Harry Potter Alliance (HPA), o organizaţie a cărei misiune este să contribuie la schimbarea lumii pe baza mesajului din cărţile cu Harry Potter. Criza din Darfur (Sudan) şi sprijinirea celor afectaţi de cutremurul din Haiti sunt două dintre problemele în membrii HPA s-au implicat, notează christiandispatches.org.

Autoarea seriei Harry Potter, J. K. Rowling a declarat anterior, pentru Time, că nu a scris aceste cărţi pentru ca să convertească pe cineva la creştinism. Mai mult, Rowling a spus că, în opinia sa, este posibil să trăieşti o viaţă morală chiar dacă nu crezi în Dumnezeu.

Răspunsul comunităţilor creştine faţă de seria Harry Potter a fost unul mixt: unii au asociat cărţile şi filmele din celebra serie cu satanismul şi ocultismul, alţii au evidenţiat că seria prezintă lupta dintre bine şi rău, în care binele triumfă.

Abilităţile oculte ale vrăjitorului Harry Potter care practică magia, vorbeşte cu spiritele şi cheamă morţii etc., îl duc pe cititor într-o zonă interzisă de Dumnezeu, a declarat autorul creştin Charles Colson.