Fumatul pasiv ucide 600.000 de oameni anual

113

Primul studiu global privind efectele fumatului pasiv, elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), descoperă că fumatul la mâna a doua provoacă anual aproximativ 600.000 de decese.

Aproape o treime din cei care mor din cauza fumatului pasiv sunt copii, arată cercetarea făcută de specialişti OMS în 192 de ţări. "Acest studiu ne ajută să înţelegem adevăratul bilanţ al folosirii tutunului," a declarat Armando Peruga, reprezentantul iniţiativei Tabacco-Free a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a coordonat studiul.

Studiul estimează că cele mai multe decese cauzate de fumatul pasiv au loc în Europa şi Asia. Continentele cu cea mai mică incidenţă sunt Americile şi Africa. Şi regiunea est-mediteraneană este o zonă în care se înregistrează un număr relativ redus de decese provocate de fumatul pasiv, relatează BBC.

Potrivit lui Armando Peruga, un motiv serios de îngrijorare îl constituie corelarea bolilor infecţioase cu fumatul pasiv. Expunerea la fumul de ţigară a provocat 379.000 de decese din cauza bolilor de inimă, 165.000 de decese din cauza infecţiilor respiratorii, 36.900 de decese din cauza astmului şi 21.400 de decese din cauza cancerului la plămâni.

Deşi încă există incertitudini privind estimările studiului care a îmbinat date despre incidenţa bolilor în anumite zone şi numărul celor care fumează pasiv, "nu există îndoială cu privire la faptul că cele 1,2 miliarde de fumători din lume pun în pericol miliarde de nefumători care, prin fumatul pasiv, ingerează un poluant ce poate provoca boli," a conchis Dr Heather Wipfli de la Universitatea Southern California, în The Lancet.