Călătorie fantastică prin Satul biblic (București)

102

Parcul Titan din Capitală va îmbrăca straiele unui sat biblic autentic, în cadrul unui proiect cultural și educativ inedit, care își propune să le ofere o experienţă unică și memorabilă celor care îi vor călca pragul. Gospodăriile și atelierele meșteșugărești tradiţionale, cetăţenii în porturi specifice perioadei, animale amintite în istorisirile biblice și activităţi menite să readucă la viaţă „taine aproape uitate" sunt doar câteva dintre elementele care vor recrea atmosfera timpurilor biblice.

Parcul Titan din Capitală va îmbrăca straiele unui sat biblic autentic, în cadrul unui proiect cultural și educativ inedit, care își propune să ofere o experienţă unică și memorabilă celor care îi vor călca pragul. Gospodăriile și atelierele meșteșugărești tradiţionale, cetăţenii în porturi specifice perioadei, animale amintite în istorisirile biblice și activităţi menite să readucă la viaţă „taine aproape uitate” sunt doar câteva dintre elementele care vor recrea atmosfera timpurilor biblice.

Satul biblic va fi amenajat pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi, în zona Tortul Miresei din parcul Titan (Alexandru Ioan Cuza), în perioada 7-17 aprilie. „Intrarea în istoria acelor vremuri va începe odată cu deschiderea marii porţi de la intrare cu turn de veghere și soldaţi. O nouă lume, plină de surprize, așteaptă să fie redescoperită prin intermediul tuturor simţurilor și să creeze amintiri de neuitat în mintea copiilor, tinerilor și a oricărui vizitator”, dezvăluie organizatorii pe site-ul dedicat evenimentului.

Învierea unei lumi de mult apuse

Odată intraţi în Satul biblic, vizitatorii vor putea „gusta” din viaţa autentică a locuitorilor din secolele antice, participând la activităţile tradiţionale din acea perioadă. Meșteșugarii în olărit, fierărit și tâmplărie, ţesătorii și brutarii le vor oferi lecţii gratuite tuturor celor care vor să le afle tainele. Vizitatorii vor învăţa să mânuiască arcul de la soldaţii din garnizoanele romană și iudaică, iar participarea la sinagoga amenajată îi va iniţia în vechile taine ale scrisului și ale alfabetelor grecesc și ebraic și le va dezvălui exponate originale de origine iudeo-creștină.

Totodată, doritorii vor putea face o plimbare pe lacul din Titan în bărcile aduse special din Deltă, se vor delecta cu pildele Noului Testament sau vor putea vizita minigrădina zoologică, cu animale specifice zonei și timpului respectiv. În plus, Muzeul Crucii va oferi experienţa unică de a păși pe urmele Mântuitorului, în ultima sa săptămână petrecută pe pământ, trăind episoadele menţionate în Scriptură, printre care intrarea în Ierusalim, participarea la Cina cea de Taină, urcarea dealului Golgotei, intrarea în mormântul lui Iisus sau primirea veștii învierii.

„Meniul biblic”, cu specialităţi de post din vremurile Antichităţii, și spectacolele tematice vor întregi experienţele senzoriale trăite de toţi cei care vor călca pragul expoziţiei.

O invitaţie la simplitate

„Despre proiect aș putea spune un singur lucru, ca o apreciere personală, și anume că generaţia noastră suferă de sofisticare. Așa e lumea în care trăim. Iar Satul biblic înseamnă o invitaţie la simplitate, la redescoperirea unui Dumnezeu care ni se adresează foarte direct și, cum s-a mai amintit deja, foarte personal și foarte raţional”, a declarat Teodor Huţanu, președintele Bisericii Adventiste, în cadrul dineului de strângere de fonduri pentru proiectul Satul biblic.

De asemenea, Silviu Szentesi, subsecretar de stat în Ministerul Educaţiei, a subliniat importanţa mesajului pe care îl transmite acest proiect inedit. „La ora actuală, societatea nu are repere morale destul de clare. Într-o societate destul de bulversată, oamenii nu fac deosebire între bine și rău. Și Biblia este cea care poate să ajute la asanarea morală a societăţii. (…) Pentru copii, pentru tineri este foarte important să vadă acest sat biblic de vacanţă. E important și pentru viitorul lor. E important nu doar pentru ei, ca persoană, ci și pentru noi, ca și naţiune. Dacă vrem să fim o naţiune fericită și împlinită, trebuie să avem la bază principiile morale și creștine”, a declarat Silviu Szentesi pentru Semnele timpului.

Fostul Ministru al Culturii și actualul senator Daniel Barbu, subliniază faptul că iniţiativa de a readuce în prezent un sat biblic tradiţional are înţelesuri mult mai profunde, care se ascund dincolo de latura educaţională sau recreaţională. „Cred că e foarte oportun să ni se reamintească că Dumnezeu e viu și s-a manifestat în istorie, în istoria oamenilor concreţi, în istoria unor oameni care, la prima vedere și începând cu Avraam, nu păreau destinaţi unei cariere publice, în termenii noștri de astăzi, cu totul excepţionale. Dumnezeu le-a vorbit oamenilor, a stat mereu în legătură cu ei (…). E un Dumnezeu al istoriei, nu numai al fiecăruia dintre noi”, a declarat Daniel Barbu în cadrul dineului.

Satul biblic, locul care reunește culturi inseparabile

Daniel Barbu a punctat, de asemenea, că acest demers „aduce împreună ceea ce a fost împreună”, referindu-se la culturile iudaică, evreiască și la cea creștină. Despre acestea, oficialul afirmă că „sunt inseparabile, au fost inseparabile la începuturile lor, pe care acest sat le va ilustra și vor fi, din nou, de neseparat, în Ziua Judecăţii”.

Victor Opaschi, secretarul de stat pentru Culte, a subliniat, de asemenea, această reuniune inedită a culturilor monoteiste. „Cred că acest proiect este absolut superb, este minunat, este chiar emoţionant. Și cineva a avut ideea aici, extrem de interesantă: de ce nu un sat al celor trei religii monoteiste”, a declarat Victor Opaschi pentru Semnele timpului, punctând rolul important jucat, în acest sens, de Aurel Vainer, președintele Federaţiei Comunităţilor Evreiești din România.

Aurel Vainer a explicat pentru Semnele timpului motivele pentru care a dorit să se implice în cadrul proiectului Satul biblic. „În primul rând, mă interesează Biblia și conceptul de a găsi în Biblia aceasta iudaică, evreiască, valori cu totul speciale, care izvorăsc din Vechiul Testament.” Nu în ultimul rând, acesta a precizat că proiectul acumulează caracteristici care, în viziunea sa, merită susţinute: „Ideea este extrem de generoasă și foarte utilă în vremurile noastre. Să trăim într-o simbioză, într-un sat modern și cu Biblia antică, dezvoltată la valorile care au fost”.

Foto: satulbiblic.ro