Lumea în obiectiv

14

Descoperirea unei gene care explică diferenţele de inteligenţă, dovezi ale sclaviei în Africa zilelor noastre sau inovaţii aduse de Compania Sony: acestea sunt doar câteva dintre știrile de interes ale zilei care ne fac să gândim mai departe.

O echipă internaţională de cercetători a anunţat identificarea genei care leagă inteligenţa de grosimea materiei cenușii. Deși mulţi au tresăltat la presupunerea că a fost descoperită gena inteligenţei, cercetătorii au ţinut să menţioneze că sunt departe de așa ceva.

Funcţiile acesteia sunt legate în principal de modul în care se realizează sinapsele între neuroni, iar gena NPTN, cum a fost denumită, este doar o foarte mică parte din numeroșii factori care explică diferenţele de inteligenţă. Această descoperire însă este foarte valoroasă pentru cercetători, pentru că îi ajută să înţeleagă diferite boli, precum schizofrenia sau autismul, al căror număr a crescut în ultima vreme.

Tot despre creșteri ale afecţiunilor mintale este vorba într-o analiză realizată de Asociaţia Americană de Psihologie, care a demonstrat că stresul continuă să își umfle statisticile în rândul adolescenţilor. Autorii studiului au ajuns la concluzia că adolescenţii americani sunt mai stresaţi decât adulţii, iar 42% dintre ei nu știu cum să reducă efectele lui, acest fapt conducând de cele mai multe ori la depresie.

Spre deosebire de problemele civilizaţiei cu care se luptă America, Africa încă se confruntă cu sclavagismul. Poveștile care ajung din Africa la noi par desprinse din filme de groază. Sute de eritreeni au fost torturaţi și transformaţi în sclavi în Egipt și Sudan în ultimii 10 ani, arată un raport al Human Rights Watch. O parte dintre ei au murit spânzuraţi, bătuţi, abuzaţi sexual sau arși. Raportul de 79 de pagini mai arată și că autorităţile au știut și au trecut cu vederea sau chiar au participat la uciderea și înrobirea acestor refugiaţi.

Dreptul pe care autorităţile și-l asumă de a decide moartea a fost și în vizorul guvernatorului statului Washington, Jay Inslee, care a eliberat un moratoriu cu privire la pedeapsa capitală. Acest lucru înseamnă că la fiecare caz de pedeapsă cu moartea guvernatorul va solicita o amânare. Acesta și-a motivat gestul prin scăpările din sistem și prin incertitudinile legate de darea unui astfel de verdict. „Atunci când e viaţa unui om în joc, nu este posibil să acceptăm un sistem imperfect… În timpul mandatului meu, nu voi condamna oameni la moarte", a declarat el în acest moratorium.

La final, curiozitatea zilei este adusă de Compania Sony, care a lansat pe piaţă mp3-ul rezistent la apă. Deși nu este o noutate, modalitatea de a-l comercializa este inedită. Sony a decis să își vândă walkman-ul în sticle de apă care se pot cumpăra de la automate plasate în locuri publice, ca de exemplu săli de gimnastică sau piscine.