Cărţile electronice sunt din ce în ce mai populare

390

Tot mai multe persoane citesc cărţi electronice, arată un sondaj realizat la începutul lunii ianuarie de Pew Research Center, pe baza intervievării a 1.000 de americani. Contraintuitiv, creșterea nu are loc în detrimentul lecturii cărţilor tipărite, iar motivele pentru care cititorii optează pentru cărţile electronice sunt greu de ghicit.

Procentul de adulţi care au citit o carte electronică în ultimul an a crescut cu 28% faţă de 2012. În același timp 7 din 10 americani au citit o carte în format tipărit și 14% dintre adulţi au ascultat o carte audio.

Cei intervievaţi au fost împărţiţi și pe categorii de vârstă, grupa de 18-29 ani având cel mai mare procent de cititori de cărţi tradiţionale, 73%.

Motivele pentru care cărţile tipărite nu pierd teren în faţa celor electronice sunt multiple. În mod evident, costurile sunt mai mici, citirea lor nu obligă la consum de curent și, atunci când nu mai sunt utile, pot fi reciclate. Alte motive, care ţin de experienţa subiectivă a cititorului, sunt felul în care se simte o carte tipărită sau plăcerea de a da paginile.

Consultantul media, Michael Morris, este de părere că oamenii vor continua să citească şi peste 50 de ani cărţi tipărite. În plus, el consideră că nu toţi sunt atrași de magia cărţilor electronice. „Sunt diferite bariere, cum ar fi costul și sunt o mulţime de oameni care nu au acces la internet acasă", explică acesta într-un interviu acordat NBC.

Cu toate acestea, dispozitivele de citire a cărţilor electronice au crescut în număr în ultimii ani. În același timp, preţul lor a scăzut și au devenit tot mai accesibile.

Un alt rezultat al chestionarului arată că femeile citesc cu 10% mai mult decât bărbaţii, atât cărţi electronice, cât și cărţi tipărite.

O altă diferenţiere s-a putut observa din punct de vedere al educaţiei și al veniturilor respondenţilor. Persoanele fără facultate și cu venituri mai mici de 30.000 $ pe an citesc mai puţin.

Creșterea în popularitate a cărţilor electronice este o veste bună și pentru scriitori. Mulţi dintre aceștia, respinși de editurile clasice, aleg varianta autopublicării online. Amazon.com oferă 70% din preţ autorului pentru fiecare exemplar descărcat. Autori precum Boyd Morrison, Karen MQuestion sau J.A.Konrath au debutat cu succes pe platforma Amazon, având câteva mii de exemplare vândute încă din primele luni de la publicare.

În România, editurile sunt deocamdată reticente la publicarea de cărţi în fomat digital. Cartea electronică este văzută ca un inamic al industriei tipografice. Nici autorii nu privesc cu ochi buni digitalizarea cărţilor, motivele lor fiind frica de piraterie, lipsa informaţiilor tehnice și lipsa de interes a cititorilor.

„Piaţa europeană de e-book este destul de stângace încă. Toată lumea este de acord că acesta este viitorul, însă, cel puţin în acest moment, atât în Europa, cât și în România, editurile nu își concentrează toate eforturile pe e-book-uri. În România piaţa de e-book este sub 1%", a declarat Maria Demezzo, președintele consilului permanent al Uniunii Editorilor din România, pentru HotNews.