VIDEO: Sunetul muzicii care te readuce la viaţă

277

Henry suferă de demenţă de 10 ani, iar boala îl împiedică să își recunoască familia. Îl ţine tăcut și deconectat în mare parte de lumea din jur. Sunetul muzicii l-a readus însă la viaţă în mod miraculos.

„Mai întâi îl vedem pe Henry fără vlagă, poate deprimat, nu răspunde și aproape că nu este în viaţă", susţine dr. neurolog Oliver Sacks. Yvonne Russel, terapeuta de la Cobble Hill, care îl îngrjește pe bătrân povestește, de asemenea, că de cele mai multe ori Henry nu vorbește cu ceilalţi. El stă aproape mereu cu mâinile una peste cealaltă și cu bărbia sprijinită de acestea. Din cauza bolii, Henry nu o mai recunoaște nici măcar pe fiica sa.

Ceva spectaculos se întâmplă însă atunci când „i se dă un iPod care conţine, din câte știm noi, muzica lui preferată", remarcă dr. Sacks. Melodiile pe care le aude Henry în căști îi redau instantaneu vitalitatea și stârnesc reacţii impresionante: ochii săi se măresc, începe să fredoneze cântecul pe care îl aude și să își miște mâinile.

„Într-un fel, Henry s-a restaurat. Și-a amintit cine este și și-a redobândit identitatea pentru puţin timp", susţine dr. Sacks. A devenit dintr-odată viu și foarte activ. El și-a adus aminte chiar și numele interpretului său favorit de muzică din tinereţe, Cab Calloway, și a cântat o parte dintr-o melodie a artistului. Întrebat ce stări îi produce muzica, Henry a spus: „Îmi transmite sentimentul de dragoste, de romantism. Cred că acum lumea trebuie să se întoarcă la muzică, la cântat. Avem muzică frumoasă aici. Frumoasă. Minunată."

Faptul că Henry și-a reamintit versurile melodiei preferate poate fi explicat de modul în care demenţa acţionează asupra funcţiilor cognitive. Afecţiunea alterează acele regiuni cerebrale care se ocupă de memoria pe termen scurt, explică Joshua Grill, profesor asistent adjunct de neurologie la UCLA. Astfel, pacientul își poate aminti episoade din trecutul îndepărtat, din perioada din tinereţe. În ceea ce privește muzica, aceasta „poate atinge vechile amintiri – experienţe pozitive din tinereţe asociate cu o anumită muzică – chiar mai eficient decât prin încercarea de a-ţi aminti lucruri", adaugă expertul.

Dr. Grill s-a implicat într-o campanie de strângere de dispozitive care pot reda muzica, în scopul de a fi donate centrelor de îngrjire a pacienţilor care suferă de demenţă. „Acest lucru nu va vindeca boala", precizează el. Chiar dacă muzica nu îi va ajuta să se vindece, le va transforma într-un mod pozitiv existenţa acestor pacienţi cărora boala le-a răpit abilităţile de a executa sarcini simple, de memorie și dreptul la o existenţă normală.

Henry este doar unul dintre pacienţii cu demenţă care a „reînviat" datorită efectului muzicii. Organizaţia Music and Memory a ajutat mii de pacienţi din centre de îngrijire din SUA și Canada, care suferă de afecţiuni cognitive, să își îmbunătăţească viaţa și să „se reconecteze cu familia, prietenii și îngrijitorii prin programul personalizat de muzică digitală". Iniţiativa a pornit de la Dan Cohen, fondatorul organizaţiei, după ce acesta a aflat că pacienţii din centre nu beneficiază de dispozitive de redare a muzicii, precum iPod-uri.

În demersul lor, iniţiatorii programului se bazează pe rezultatele știinţifice din domeniul neurologiei, care demonstrează efectele benefice ale muzicii asupra persoanelor care au dezvoltat probleme cognitive. Printre beneficii se numără creșterea gradului de fericire al bolnavilor sau întărirea conexiunilor acestora cu familia, cu ceilalţi pacienţi și cu personalul medical.

Demenţa afectează nu mai puţin de 44 de milioane de oameni din întreaga lume, iar numărul lor va crește semnificativ în viitor, arată raportul efectuat de Alzheimer Disease International. Potrivit estimărilor, numărul bolnavilor va crește până la 135 de milioane până în 2050.