Cât costă o medalie de aur la JO de Iarnă? Ole Einar Bjoerndale știe

66

Luni, norvegianul Ole Einar Bjoerndalen a fost la un pas de a câștiga cea de-a 13-a medalie olimpică și de a deveni cel mai decorat atlet al tuturor timpurilor la Jocurile Olimpice de Iarnă.

La 40 de ani, norvegianul a câștigat prima probă de biatlon de la JO 2014, egalând recordul de medalii câștigate la o Olimpiadă de Iarnă (12), pe care îl atinsese un alt norvegian, Björn Daehlie.

Bjoerndalen este „foarte, foarte faimos în Norvegia", spunea Andreas Smith, expert în biatlon pentru televiziunea norvegiană. „În Germania, nu v-ar veni să credeţi cât de popular este. Am auzit despre cel puţin doi sau trei copi numiţi Ole Einar, în Germania." Smith spune că Bjoerndalen are o abordare aparte a sportului. „Este un perfecţionist. Gândește altfel decât ceilalţi oameni. Are 40 de ani, dar e motivat ca un tânăr de 18."

Jurnaliștii NPR, care au făcut un reportaj despre el, au scos în evidenţă și alte atuuri pe care cineva care vrea să aibă succes la biatlon trebuie să le aibă. Între acestea, primul este calmul. „Acest sport nu presupune doar să schiezi cu viteză. Trebuie să te oprești, să scoţi pușca și să tragi la o ţintă. Oamenii aceștia efectiv își diminuează tensiunea arterială ca să nu le tremure mâinile. Îţi limpezesc mintea."

Bjoerndalen a ratat șansa la cea de-a 13-a lui medalie după o tragere nereușită care l-a trimis în penalty. A treia ocazie de a trage a fost și ea ratată, iar sportivul a terminat pe locul șase. Întrebat dacă presiunea de a obţine cea de-a 13-a medalie l-a afectat atunci când a ţintit, Bjoerndalen a răspuns că „nu, nu a fost nicio presiune. Eu îmi fac treaba și mă concentrez pe treaba mea. A fost o cursă amuzantă azi."

Dacă se mai îndoia cineva cu privire la motivaţia interioară a jucătorului, o privire comparativă asupra bonusurilor financiare obţinute de medaliaţii Jocurilor Olimpice poate fi convingătoare. O analiză Bloomberg a arătat că naţiunile bogate, precum Norvegia și Suedia, nu își răsplătesc (deloc) financiar olimpicii la Jocurile de Iarnă. Asta și pentru că la numărul de olimpici pe care îi au, statele ar putea da faliment, notează Bloomberg. La polul opus sunt ţările mai sărace, de pildă Kazakhstanul, care oferă până la 250.000 de dolari sportivului care aduce în ţară o medalie de aur. Pe de altă parte, ţările dispuse să plătească mult pentru o medalie au, de obicei, puţine rezultate între aur și bronz.

Sintetizând mai multe interviuri cu olimpici, jurnalista Olga Kazan, de la The Atlantic, face o trecere în revistă a principalelor atuuri motivaţionale ale olimpicilor, spunând că, deși nu toţi putem fi olimpici, cei mai mulţi dintre noi pot învăţa din aceste sfaturi:

1. Vorbește-ţi ca să ieși din stres. A gândi raţional și a avea un monolog interior raţional poate să ajute la identificarea factorilor stresori și la eliminarea lor.

2. Iubește sau măcar acceptă-ţi corvoada. Studii efectuate pe înotători profesioniști și jucători profesioniști de rugby au arătat că jucătorii care obosesc cel mai rapid, ajungând mai repede la extenuare, sunt aceia care nu iubesc în sine sportul pe care îl practică.

3. Fii optimist. E un clișeu, dar studiile au corelat așteptările optimiste nu doar cu reușita în sport, ci și cu o capacitate sporită de recuperare după un eșec.

4. Anticipează lucrurile. A-ţi calcula mișcările viitoare te ajută să fii mai apt în a le efectua, iar lucrul acesta este dovedit știinţific. Cortexul insular, zonă cerebrală responsabilă de planificare, îi ajută pe sportivi să se adapteze.

5. Gândește în prezent. Sportivii care reușesc să se „scufunde" în activitatea pe care o întreprind sunt și cei care se pot concentra mai bine, pot controla mai bine ceea ce fac și pot face performanţă.