Ateismul, în creștere în America

145

O treime dintre tinerii americani (18-29 de ani) și 10% dintre cei cu vârste peste 30 de ani se declară fără afiliere religioasă, procente care au crescut rapid în ultimii cinci ani, într-o ţară cu tradiţie religioasă.

Deși America este caracterizată de o religiozitate mult mai mare decât Europa, rezultatele sondajului Pew relevă faptul că numărul ateilor sau al persoanelor care nu aparţin niciunei confesiuni este în creștere. O dovadă a acestei situaţii este schimbarea opticii în ceea ce privește căsătoriile homosexuale; cu zece ani în urmă, doar 30% dintre americani susţineau aceste căsătorii, iar în prezent procentul este de peste 55%, notează telegraph.co.uk.

Potrivit Institutului de Cercetări Pew Research Center's Forum on Religion&Public Life, numărul persoanelor care se declară atee, agnostice sau fără afiliere religioasă nu a fost niciodată atât de ridicat. Cu toate acestea, amprenta religioasă este încă atât de puternică, încât multora le este frică să recunoască în mod public faptul că nu cred în Dumnezeu.

Deși potrivit definiţiei ateul este acea persoană care nu crede în existenţa lui Dumnezeu, 14% dintre cei care se declară a fi atei susţin că se încred în Dumnezeu sau într-o fiinţă superioară. De asemenea, există multe persoane care se încadrează în definiţia de ateu, dar nu se consideră atee. Așadar, 7% dintre americani spun că nu cred în Dumnezeu și nici într-o fiinţă superioară, iar 2,4% spun că sunt atei.

Între persoanele neafiliate religios, 67% sunt bărbaţi, 38% sunt tineri (cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani) și aproximativ 43% au studii superioare. Nu toţi ateii consideră că această condiţie intră în contradicţie cu spiritualitatea; aproximativ 26% dintre aceștia se declară a fi oameni spirituali și 3% se consideră oameni religioși. Aproximativ 41% dintre atei afirmă că, din când în când, se gândesc la semnificaţia și sensul vieţii.

În același fel în care americanii cu un trecut religios semnificativ și-au schimbat punctul de vedere în ceea ce privește relaţiile între persoane de același sex în doar câţiva ani, cei care susţin așa-zisa „gândire liberă" speră să aibă loc mai multe schimbări, încurajaţi și de faptul că generaţiile tinere sunt din ce în ce mai nereligioase.

 Sursă foto: Fibonacci Blue