Descoperire confirmă „sfârşitul timpului", potrivit calendarului Maya

119

O inscripţie recent descoperită de arheologi confirmă data „sfârşitului timpului", potrivit calendarului Maya, pe 21 decembrie 2012.

O echipă de arheologi a descoperit inscripţia pe o piatră din alcătuirea unui set de scări din situl La Corona, localizat în Guatemala, relatează Daily Mail.

Secte New Age din întreaga lume au interpretat data ca indicând un posibil sfârşit al lumii – perspectivă care a contribuit semnificativ la creşterea vânzărilor de adăposturi nucleare, în SUA.

Tabletele maya se află în miezul a numeroase teorii conspiraţioniste. Potrivit unora dintre aceste teorii, în decembrie, Pământul va fi înghiţit de o gaură neagră, sau lovit de un asteroid, ori devorat de un zeu antic. Cercetătorii spun, însă, că maiaşii nu considerau că această dată reprezintă sfârşitul lumii.

„Acest text vorbeşte mai degrabă despre situaţia politică de la acea vreme, nu este o profeţie. Noile dovezi descoperite sugerează că data 13 bak'tun era, într-adevăr, un moment important ce urma să fie sărbătorit de către maiaşi. Totuşi, aceştia nu fac niciun fel de profeţie apocaliptică referitoare la această dată", a declarat Marcello Canuto, directorul  Tulane University Middle America Research Institute şi unul din coordonatorii săpăturilor arheologice efectuate în situl La Corona din Guatemala.

Inscripţiile maya, datate ca fiind vechi de 1.300 de ani, sunt considerate unele dintre cele mai importante hieroglife descoperite în ultimii zeci de ani.