FOTO: Miss Supravieţuitoarea Holocaustului – oroare sau inspiraţie?

83

Paisprezece concurente cu vârste până al 97 de ani au participat joi la o competiţie cu un titlu care pe unii îi dezgustă, pe alţii îi inspiră: „Miss Supravieţuitoarea Holocaustului".

Criticii spun că un astfel de concurs este complet nepotrivit, în timp ce organizatorii lui declară că şi-au dorit să creeze o sărbătoare a vieţii. Competiţia a avut loc la Haifa şi s-a bucurat de un public de circa 600 de persoane, între care şi membri ai guvernului israelian, precum Mosche Kahlon şi Yossi Peled, acesta din urmă, la rândul său, un supravieţuitor al Holocaustului.

„Mie îmi sună complet macabru," a declarat Colette Avital, preşedintele celei mai mare asociaţii a supravieţuitorilor Holocaustului, din Israel, citată de Der Spiegel. Avital a declarat că este de acord cu necesitatea de a îmbogăţi vieţile participanţilor la concurs, însă a subliniat că o "ocazie singulară, în care concurenţii iau parte la un bal mascat, îmbrăcaţi în haine frumoase, nu le va face vieţile mai pline de sens."

Organizatorul evenimentului, Shimon Sabag, a declarat însă că participanţii la concurs nu au fost evaluaţi doar după aspectul lor fizic, ci că au contat şi experienţele lor şi succesul de care au dat dovadă reconstruidu-ş vieţile. „Faptul că atât de multe persoane au vrut să participe este o dovadă că a fost o idee bună," a punctat Sabag.