Echilibristica, exerciţiul care epuizează guverne

13

Un nou suflu politic străbate Europa şi este foarte vizibil în alegerile locale din ţările zonei euro, unde partidele care se opun austerităţii câştigă mai multă putere.

Europa pare cu adevărat cuprinsă de un suflu anti-austeritate. La o analiză superficială, aceasta ar putea părea o veste bună, pentru că oamenii o asociază cu speranţa relaxării eforturilor financiare ce le sunt cerute în prezent. Este însă stoparea măsurilor de austeritate cu adevărat o alternativă? Poate fi ea benefică pentru europeni? Sau în spatele aparentului câştig se pot ascunde pericole şi mai mari? Acestea sunt întrebările la care Cristina Modoran şi-a propus să răspundă în „Echilbristica, exerciţiul care epuizează guverne", articolul de fond al ediţiei Semnele timpului de iunie.

Norel Iacob face o radiografie a unuia dintre cele mai comentate luări de poziţie din luna mai în editorialul intitulat „Viitorul ne ajunge din urmă". Preşedintele american Barak Obama şi-a arătat sprijinul pentru redefinirea căsătoriei, astfel încât aceasta să cuprindă şi mariajele gay. Despre implicaţiile acestei luări de poziţie puteţi citi în ediţia ST iunie.

Gary Galka a construit o serie de dispozitive prin intermediul cărora pretinde că poate lua legătura cu cei morţi. Despre realitatea din spatele pretenţiilor lui vorbeşte Marius Necula în articolul „Dialog cu cei de dincolo".

Despre reproducerea asistată medical şi provocările etice ale acesteia discută Adrian Bocăneanu, în materialul intitulat „Se poate = e bine? Dilemele reproducerii asistate".

Eliza Berzescu face o analiză a celei mai populare reţele sociale online, accentuând beneficiile şi dezavantajele acesteia în „Facebook, porţia zilnică de responsabilitate socială".

Puţini sunt aceia care îşi permit „Luxul de a şti de ce" trec printr-o tragedie este miza articolului scris de Alina Kartman.

Sexualitatea începe să facă parte din viaţa copiilor din ce în ce mai devreme. Denisa Stamate aduce câteva posibile soluţii la această problemă sensibilă.

Dosarul „Revenirea" a ajuns, în această ediţie, la partea a V-a, în care Florin Lăiu subliniază premisele milenarismului secolului al XIX-lea.

Robert Ancuceanu continuă să conteste mitologia propagată şi amplificată prin tehnologia „telefonului fără fir" în partea a II-a a articolului „E-urile cele de toate zilele".