Ce filme ar vrea creștinii să vadă la Hollywood

399

Distanţarea de realitate e licenţă artistică la Hollywood, dar, când e vorba de religie, întrebarea e cât de legitime sunt aceste licenţe, mai ales când creștinii spun că s-ar uita mai des la filme, dacă acestea ar respecta Biblia.

Sau așa pretind într-un sondaj recent, realizat de American Insights, în luna mai 2014, pe un eșantion de 1.200 de adulţi americani creștini. Sondajul are o marjă de eroare de plus/minus 2,8 procente.

Dorinţe creștine

În primul rând, creștinii și-ar dori respect. Aproape 43% dintre cei care au răspuns la sondaj sunt dezamăgiţi de faptul că religia lor este portretizată nedrept în producţiile americane. Într-o analiză a 200 de filme cu referiri creștine, din ultimii 50 de ani, portretizarea creștinilor este preponderent ostilă.

Scott Derrickson, regizorul creștin al filmelor „The Exorcism of Emily Rose” și „The Day the Earth Stood Still”, se plânge că industria de astăzi portretizează catolicii drept corupţi, ipocriţi, criminali fanatici, prădători de copii și moraliști medievali, în cele mai extreme moduri. El dă ca exemple filmele „Dogma”, „The Others” și „V for Vendetta” și se plânge de faptul că nu se fac filme care să contrabalanseze această reprezentare.

Este și cazul hitului HBO „True Detective”, o miniserie ce urmărește doi detectivi în încercarea a de prinde un criminal în serie din Louisiana, stat din „centura biblică” a SUA. În tot serialul, personajul principal prezintă argumente filosofice în favoarea ateismului, iar oamenii de rând sunt manipulaţi în „a crede” de către pastori extrazeloși sau dacă nu, cad pradă practicilor voodoo, în ambele cazuri fiind evident că e vorba de persoane cu un IQ mic.

„Oamenii ar vrea să fie optimiști, dar au fost dezamăgiţi de-a lungul anilor”, spune Russ Jones, președintele Christian News Service, care a comandat sondajul. „Anul acesta le-a dat puţină speranţă”, spune el.

În al doilea rând, creștinii spun că și-ar dori filme care să aibă legătură cu Dumnezeu și să ridice probleme din sfera religioasă. Aproape 80% dintre creștinii care au participat la studiu spun că atunci când hotărăsc dacă să vizioneze un film sau nu, contează foarte mult cât de mult respectă filmul ce scrie în Biblie.

Ce înseamnă acurateţe biblică?

Creștinii spun că și-ar dori ca filmele să respecte mai mult Biblia, ceea ce este cel puţin ciudat, având în vedere că mulţi dintre aceștia nu știu nici ei foarte bine ce conţine Biblia și nici nu cred neapărat în ea.

Întrebaţi cât de des citesc Biblia (în afara serviciilor divine), doar 19% dintre protestanţii americani practicanţi au răspuns că o citesc zilnic, pentru un sondaj LifeWay Research. Tot atâţia nu o citesc niciodată, 14% o citesc o dată pe săptămână și 22%, o dată sau de câteva ori pe lună.

Sondajele Pew mai arată că doar 39% dintre catolicii americani cred că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu și că ar trebui luată literal. Printre bisericile protestante tradiţionale din America, procentajul la această întrebare este de 38%. În fiecare din cele două confesiuni, procentul credincioșilor care sunt convinși că Biblia este o carte scrisă de oameni și nu reprezintă Cuvântul lui Dumnezeu este de aproape 30%.

Mai mult, un studiu Barna arată că cei mai mulţi dintre cei care se consideră creștini nu cred că Satana și Duhul Sfânt există în realitate. Aproape 60% dintre creștini sunt de acord, mai mult sau mai puţin, cu ideea că „Satana nu este o fiinţă vie, ci un simbol al răului”.

La fel, 58% dintre creștini cred că Sfântul Duh „este un simbol al prezenţei sau puterii lui Dumnezeu, și nu o entitate vie”. Și deși Biblia este foarte clară privind natura lui Iisus Christos, 22% dintre creștini cred că Iisus a păcătuit cât timp a fost pe Pământ.

Nu ar trebui deci să ne mire că 37% dintre creștini deja cred că Hollywoodul portretizează poveștile din Biblie corect, și doar 42% consideră că acest lucru nu este adevărat.

Ce vrea Hollywoodul?

Atunci când vine vorba despre Holywood și creștini, de multe ori se iscă o dezbatere despre existenţa sau inexistenţa unei agende anticreștine la Hollywood. O doză de negativitate faţă de creștini este clară, cât și lipsa unei agende procreștine. Însă mai departe lucrurile se complică.

De mașinărie de făcut filme și exportat valori americane încearcă să profite toată lumea. Diverse grupuri de lobby fac presiuni și investesc bani pentru ca filmele să transmită mesajele pe care ei vor ca publicul să le asimileze pe nesimţite, fie că vorbim de grupuri economice, de apărare a drepturilor LGBT sau de Pentagon, care a finanţat filmele cu Rambo.

Clar este însă că Hollywoodul nu funcţionează fără încasări, iar în momentul de faţă principala prioritate este să realizeze filme biblice, care să fie foarte profitabile, conform analistului box office Paul Degarabedian.

Aici intervine de multe ori întrebarea: „De ce nu pot fi filmele biblice, mai biblice?”. Răspunsul este foarte simplu. În primul rând pentru că publicul Hollywoodului este și secularizat, și religios, iar împăcarea celor două tabere înclină balanţa spre ceva mai ușor de asimilat, adică secular. Mai mult decât atât, publicul este unul global, ceea ce înseamnă că religioșii nu sunt un bloc compact, ci se împart în spectatori care practică religii foarte diferite sau niciuna. Deci cât poate de fapt să respecte Biblia un film cu audienţă globală?

În al doilea rând, „chinul” de a face un film loial Bibliei nu are sens, din mai multe motive. După cum am mai precizat, 37% dintre creștini consideră deja că Hollywoodul face o treabă bună la acest capitol, iar 57% dinte catolici și 40% dintre protestanţi au oricum o opinie favorabilă despre Hollywood, în general, conform sondajului American Insights.

Iar în al treilea rând, și poate cel mai important, filmele biblice nici nu sunt primele alese de credincioși. Comediile sunt prima opţiune pentru 28% dintre ei, filmele de acţiune, pentru 25%, iar dramele, pentru 14%. Doar 4% dintre respondenţii creștini au declarat că în primul rând se uită la filme religioase. În consecinţă, creștinii sunt cei care fac foarte ușoară opţiunea Hollywoodului pentru senzaţionalism, în detrimentul acurateţii biblice.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.