Lansare de carte: Eugen Ionesco, mistic sau necredincios?

72

Volumul Eugen Ionesco, mistic sau necredincios? de Marguerite Jean-Blain a fost lansat la Muzeul Naţional al Literaturii Române. Volumul a fost publicat de editura Curtea Veche în colecţia „Ştiinţă, Spiritualitate, Societate".

Volumul a fost lansat în prezenţa academicianului Eugen Ionescu şi a filosofului Basarab Nicolescu.

„Ionescu era foarte credincios, în aparenţă un bun creştin ortodox, frământat însă de un raport extrem de complex şi de complicat cu Dumnezeu, trecând prin experienţa morţii", a spus filosoful Basarab Nicolescu.

Eugene Ionescu scria în Albul şi Negrul că „Dumnezeu nu-şi face apariţia decât atunci când nu te aştepţi sau când nu te mai aştepţi. Este Neaşteptatul, nesperatul, vreau să spun, El este Cel sau cei în care eşti tentat să nu mai speri, să nu mai crezi. Crezi în el, de fapt, când nici nu mai ştii că mai crezi. Poate că eu însumi sunt un necredincios plin de credinţă. Credinţa necredinţei, speranţa disperării. El este Cel pe care crezi că l-ai uitat şi pe care-l poţi întâlni la colţul străzii. Momentele de credinţă reală pot fi uitate precum se uită, la trezire, visele din timpul nopţii."

Marguerite Jean-Blain este autoarea unei teze de doctorat cu titlul Descenteaux Enfers et psychopompes chez Ionesco, notează Agerpres.