6 feluri în care probioticele ajută la sănătate

616

Cele mai recente cercetări sugerează că aceste bacterii prietenoase pot ajuta la prevenirea şi tratarea unei mari varietăţi de boli.

„Există un interes în creştere pentru intervenţiie cu probiotice”, au scris autorii uneia dintre cele mai recente studii, o meta-analiză a cercetărilor anterioare publicată în Journal of American Medical Association. Aceste cercetări au descoperit că probioticele au fost deosebit de utile împotriva unei probleme gastro-intestinale des întâlnite: diareea asociată antibioticelor (DAI).

Dar studiile arată că probioticele pot ajuta în mult mai multe situaţii: apărarea împotriva infecţiilor şi stimularea sistemului imunitar, precum şi prin contribuiţia la îmbunătăţirea sănătăţii femeilor şi prin lupta împotriva obezităţii, relatează Huffington Post.

1. Sănătate digestivă

Aproximativ 30% dintre pacienţii care iau antibiotice suferă de diaree sau alte probleme gastro-intestinale, potrivit unui studiu JAMA despre probiotice. Ca urmare, medicii de obicei prescriu probiotice pentru a repopula tractul digestiv cu bacterii sănătoase. Studiul a constatat că a fost o soluţie viabilă pentru mulţi.

Dar probiotice pot ajuta, de asemenea, în alte tipuri de probleme digestive, cum ar fi sindromul de colon iritabil, sau spastic, o problemă greu de tratat, cu o serie de simptome intestinale (dureri abdominale, crampe, balonare, diaree şi constipaţie).

2. Infecţii urinare

Pe lângă antibiotice, probioticele ajută persoanele care suferă de infecţii ale tractului urinar. Mai mult, există dovezi care arată că o alimentaţie regulară cu probiotice ajută la prevenirea bacteriilor rele de a invada tractul urinar prin menţinerea unei populaţii de bacterii sănătoase pe pereţii aderenţi ai tractului.

Infecţiile tractului urinar sunt extrem de frecvente, mai ales la femei. Cele mai multe infecţii dispar cu antibiotice, dar aproximativ 40% pot reveni, conform studiilor de la University of Maryland Medical Center.

3. Alergii

Cercetările în acest domeniu sunt încă preliminare, dar cel puţin un studiu de înaltă calitate a găsit o relaţie între femeile care au luat probiotice în timpul sarcinii şi o reducere de 30% în apariţia eczemelor la copii lor, un semn precoce de alergii.

4. Sănătatea femeilor

La fel ca în cazul tractului digestiv, vaginul se bazează pe un echilibru precar de bacterii bune şi rele. Când sistemul se dezechilibrează, apare una dintre cele două infecţii foarte frecvente: vaginita bacteriană şi candidoza vaginală. De fapt, vaginita bacteriană poate duce la candidoză.

Unele studii au descoperit că bacteriile L. acidophilius pot ajuta la prevenirea infecţiei, la tratarea uneia deja active sau în sprijinul tratamentului cu antibiotice, luate ca supozitoare vaginale, şi nu pe cale orală, în produsele alimentare.

5. Imunitate

Prin consumul de alimente bogate în probiotice şi prin menţinerea florei intestinale bune, fiecare persoană îşi poate menţine sistemul imunitar sănătos. De exemplu, într-un studiu, elevii care au primit lapte fermentat, în loc de lapte normal, au afişat o creştere a numărului de limfocite, semn al unui sistem imunitar bun.

6. Obezitate

În 2006, cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că persoanele obeze aveau diferite bacterii intestinale decât se găsesc în mod obișnuit la oamenii cu o pondere normală – un prim indiciu că flora intestinală joacă un rol important în greutatea corporală.

Unele cercetări preliminare arată că probiotice pot ajuta persoanele obeze să îşi menţină greutatea, în cazul în care au suferit intervenţii chirurgicale pentru pierderea unor kilograme.