Culcatul la ore târzii „poate slăbi capacitatea creierului copiilor”

5190

Copiilor care nu au o rutină a orelor de dormit şi care se culcă la ore târzii le-ar putea fi afectate capacităţile creierului, susţin cercetătorii britanici, citaţi de BBC.

Oamenii de ştiinţă de la University College London au ajuns la concluzia că acei copii care se culcă mai târziu de ora 21.00 şi care, de asemenea, dorm la ore neregulate, au avut rezultate mai slabe la citit, la matematică şi la conştientizarea spaţială. Acest fenomen este pus pe fondul faptului că orele dormite joacă un rol important în procesul de învăţare, iar privarea de somn afectează această acţiune. Consecinţele au fost mai vizibile în perioada copilăriei timpurii a fetelor, decât a băieţilor, iar acestea păreau a fi cumulative.

De asemenea, cercetătorii au observat că programul haotic al orelor de culcare era caracteristic copiilor care proveneau din familiile dezorganizate, cu un „trecut dezavantajat din punct de vedere social”. Aceşti copii petreceau mai mult timp în faţa televizorului, găsit în cele mai multe cazuri în camera lor, iar şansele de a li se citi înainte de culcare erau mult mai mici. Corectarea acestor factori nu a distrus însă legătura dintre o capacitate scăzută a creierului şi lipsa unei rutine în ceea ce priveşte orele de dormit.

Autorul studiului, profesoara Amanda Sacker de la University College London, precizează că stabilirea unei rutine în ceea ce priveşte orele de somn ale copiilor este un factor important, care ar trebui introdus încă din copilăria timpurie a acestora. Chiar dacă acest lucru nu a fost introdus în ritmul copiilor de la vârste fragede, „nu este niciodată prea târziu” pentru a fi adoptat, adaugă cercetătoarea.