S-a descoperit centrul cerebral al plăcerii muzicale

621

Un nou studiu realizat de Institutul Neurologic Montreal din cadrul Universităţii McGill din Canada a scos la iveală zona din creier în care resimţim plăcerea derivată din ascultarea muzicii, scrie Science Daily.

Este un lucru deja cunoscut că ascultarea muzicii provoacă o plăcere de o intensitate comparabilă cu cea oferită de activitatea sexuală, de droguri sau de consumul de alimente preferate, însă oamenii de știinţă afirmă că au descoperit acum și regiunea din creier unde ia naștere această plăcere.

Cercetătorii au scanat creierele a 20 de persoane în timp ce acestea ascultau clipuri muzicale de 30 de secunde pe care nu le auziseră niciodată, dar care se încadrau în genul muzical agreat de ele. În timp ce ascultau muzica, cercetătorii le-au cerut să precizeze cât ar fi dispuși să plătească pentru piesele respective – 0$, 99 cenţi, 1,29$ sau 2$. Ei au descoperit că melodiile pentru care erau gata să plătească mai mult erau cele care provocau cel mai puternic răspuns în nucleus accumbens, un centru din creier implicat în „circuitul recompensei” prin controlul eliberării de dopamină.

„Ce face muzica cu adevărat puternică din punct de vedere emoţional e crearea așteptării. Activitatea identificată în nucleus accumbens indică faptul că așteptările sunt atinse sau chiar depășite”, a afirmat Valorie Salimpoor de la Universitatea McGill.

Cercetătorii au mai descoperit că acest centru nu acţionează în mod izolat, ci că primește informaţii și din partea girului temporal superior. „În această zonă din creier, a adăugat Salimpoor, sunt stocate toate tiparele de muzică pe care le-am ascultat în trecut, care sunt unice în dreptul fiecărui individ. Maniera în care apreciem muzica este 100% unică, depinzând de felul nostru de a fi, de ce [muzică] am ascultat în trecut și de modul în care girul nostru temporal superior a fost modelat. Creierul funcţionează ca un fel de sistem de recomandare muzicală.”

Niciun articol afișat