Video: De ce ne place muzica?

272

Creierul reacţionează faţă de muzica preferată la fel cum reacţionează faţă de o mâncare gustoasă sau chiar faţă de droguri. Neurologii citaţi de Nature Neuroscience explică faptul că în toate cele trei situaţii menţionate, experienţa plăcerii este generată de secreţia unei substanţe numită dopamină.

Dopamina este un element fundamental al circuitului cerebral de motivare: atunci când se secretă, produce plăcere, iar plăcerea ne face să dorim să repetăm acţiunea care a dus la generarea ei. Totuși, ce face ca muzica să fie „plăcută”? La această întrebare răspunde neurologul american Daniel J. Levitin, în cartea This Is Your Brain On Music: The Science of a Human Obsession. Pornind de la ideea lui Edgard Varese care spunea că „muzica este un sunet organizat”, Levitin argumentează că muzica ne place atunci când învăţăm structura pe care se întemeiază, și atunci când putem face previziuni legate de ceea ce urmează să auzim. Mecanismul este similar plăcerii de a vorbi o limbă străină a cărei gramatică ne este cunoscută.

Creierul secretă dopamină ca o recompensă pentru anticiparea sunetelor dintr-o piesă. Această idee este susţinută și de studiul lui Valorie Salimpoor, de la Universitatea McGill (Montreal). Într-un material descriptiv publicat de The Guardian, cercetătorul detaliază că „un singur ton nu poate produce plăcere. Însă o serie de tonuri aranjate într-un anumit fel poate genera mai multă plăcere decât oricare altă experienţă umană. Este uimitor cum cortexul cerebral urmărește aceste tonuri în timp real anticipând și construind simultan.” Talentul unui compozitor constă în a cunoaște și a controla așteptările ascultătorilor.

Plăcerea muzicală mai este generată și de asocierile dintre muzică și imagini din realitate. Creierul își construiește propria versiune a realităţii, explică un material publicat de HotNews. Această versiune este bazată doar parţial pe ceea ce există în realitate și parţial pe interpretarea dată tonurilor pe care le auzim, în funcţie de rolul jucat de ele într-un sistem muzical învăţat.