Noua tendinţă: bibliotecile fără cărţi

81

Deşi pare un nonsens expresia „biblioteci fără cărţi", în vară se va deschide prima bibliotecă publică fără cărţi din lume, în Bexar County, Texas, SUA.

Deşi expresia „biblioteci fără cărţi" pare un nonsens, în vară se va deschide prima bibliotecă publică fără cărţi din lume, în Bexar County, Texas, SUA.

BiblioTech, prima bibliotecă publică fără cărţi din lume, este un proiect ambiţios, dar nu foarte costisitor. Laura Cole, coordonatoarea acestui proiect, îl numeşte „bibliotecă digitală", pentru că aceasta va conţine cărţi, numai că exclusiv în format digital. Biblioteca va avea 100 de e-readere de împrumutat, câteva zeci de ecrane unde publicul va putea sa răsfoiască sau să studieze şi să înveţe despre instrumentele digitale şi aproximativ 10.000 de titluri digitale, care vor putea fi accesate şi de acasă.

Tendinţa bibliotecilor fără cărţi a pătruns şi în domeniul academic. Un exemplu este Imperial College din Londra, care a anunţat că mai bine de 98% din colecţia de ziare de anul trecut au fost digitale, renunţând în felul acesta la manualele tipărite.

 

Opiniile bibliofililor şi celor cărora le place să citească sunt împărţite, deoarece unii preferă noua tehnologie şi o consideră mai practică, iar alţii preferă cărţile convenţionale, cu tipicul miros de hârtie, notează BBC.