„Procesul Pussy Riot”- Semnele timpului, octombrie 2012

71

Ediţia ST din luna octombrie are în centru o problemă care a ocupat primele pagini ale publicaţiilor internaţionale în ultimele luni. Trei fete au intrat în cea mai importantă biserică din Moscova şi au cerut printr-o rugăciune punk ca Putin să „iasă din biserică" şi să fie dat jos de la putere. Din acest motiv, cle trei tinere au fost arestate şi au primit o condamnare finală de doi ani de zile cu executare. Eliza Berzescu vorbeşte despre linia fină dintre libertatea de expresie şi insultarea credincioşilor şi despre relaţia contamporană dintre stat şi biserică în ţara care se vrea a fi pilonul ortodoxismului.

Ediţia ST din luna octombrie are în centru o problemă care a ocupat primele pagini ale publicaţiilor internaţionale în ultimele luni. Trei fete au intrat în cea mai importantă biserică din Moscova şi au cerut printr-o rugăciune punk ca Putin să „iasă din biserică” şi să fie dat jos de la putere. Din acest motiv, cele trei tinere au fost arestate şi au primit o condamnare finală de doi ani de zile cu executare. Eliza Berzescu vorbeşte despre linia fină dintre libertatea de expresie şi insultarea credincioşilor şi despre relaţia contamporană dintre stat şi biserică în ţara care se vrea a fi pilonul ortodoxismului.

Norel Iacob deschide ediţia cu un editorial care ne reamintește „faptul că omul este lup pentru om a devenit cea mai prezentă faţă a istoriei” şi că „cele mai mari drame ale omenirii se consumă acolo unde fulgerul a mai lovit cel puţin o dată”. Aceasta este concluzia unei comparaţii între atacul terorist asupra Turnurilor Gemene din 11 septembrie 2001 şi uciderea ambasadorului american la Benghazi, Libia, pe 11 septembrie 2012, în ceea ce americanii numesc un atac terorist. Întrebarea este dacă vom fi vreodată pregătiţi să fim loviţi de două ori în acelaşi loc?

Articolul lui Adrian Neagu abordează o problemă aproape de casă. Vorbind despre construcţia catedralei Mântuirii Neamului, răsună o întrebare: chiar avem nevoie de aşa ceva? Principalul motiv invocat în favoarea construcţiei, dincolo de aspectele de ordin liturgic și social, este că românii aveau nevoie de un simbol naţional al unităţii de neam și credinţă, o mărturie a unui creștinism de 2000 de ani. Sună bine, dar este creştinismul un motiv de mândrie naţională la români?

În circumstanţele în care societate se secularizează pe zi ce trece, Marius Necula scrie despre un fenomen care capătă proporţii: convertirea la ateism. Ce îi determină pe oameni, chiar foşti lideri religioşi, să schimbe „calea Domnului” cu cea a necredinţei, care sunt dilemele intelectuale ale acestor oameni şi la ce nivel a ajuns apostazia în prezent, acestea sunt doar unele dintre faţetele problemei analizate de autor.

În ediţia anterioară, Denisa Stamate analizase fascinaţia publicului pentru rău şi personajele negative şi impactul acesteia asupra societăţii contemporane. În ediţia din octombrie a venit rândul evaluării rolului și influenţei personajelor pozitive din industria cinematografică. Cum arată eroii moderni și ce semnifică ei pentru lumea contemporană? Dar mai important, ce îi determină pe oameni să caute eroi?

Alina Kartman publică un interviu cu mult îndrăgitul pastor Nicu Butoi, pe o temă care ne priveşte pe toţi, şi anume depresia. La români, depresia este mai frecventă decât diabetul, motiv pentru care Nicu Butoi oferă cheia salvării: Dumnezeu, dar mai mult decât a da un îndemn, el prezintă și câteva dintre piedicile care ne pot aştepta pe drumul ieşirii din depresie.

Roger L. Dudley este profesor emerit de slujire bisericească la Seminarul Teologic din cadrul Universităţii Andrews, iar dr. Margaret Dudley este consilier profesional. Dar mai mult decât atât, cei doi sunt căsătoriţi de peste 50 de ani şi oferă consiliere de familie chiar prin cărţile pe care le scriu. Într-un articol semnat de cei doi în revista Dialogue și tradus de Andreea Kartman, ei explică în 10 paşi cum se obţine o comunicare reală, armonioasă, şi care se învingă frustrările de zi cu zi ale unui cuplu.

Al doilea intrerviu din ediţia de octombrie îl are ca protagonist pe dr.Kwabena Donkor, director asociat al Institutului de Cercetări Biblice din Statele Unite. El a răspuns întrebărilor lui Florin Bică privitoare la una dintre problemele cel mai des invocate de atei, şi anume discrepanţele din Biblie.

Ultima pagină aduce informaţii despre cărţi teologice care „merită citite măcar o dată”. Interpretarea Scripturii oferă răspunsuri la 107 întrebări legate de Biblie, Prezenţa Viitorului oferă o analiză minuţioasă a mesajului lui Iisus Christos cu privire la modul in care Impărăţia Cerurilor devine o realitate pentru locuitorii Pămantului. Omul nu e singur explorează căutarea omului de Dumnezeu, iar Costul Uceniciei oferă o perspectivă inedită şi necesară asupra uceniciei creştine, definită prin prisma Predicii de pe Munte.