Israelul trage linia roşie

75

În discursul său de joi în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite, premierul israelian Benjamin Netanyahu a venit cu o abordare unică a problemei înarmării nucleare a Iranului: un desen cu o bombă, pe care a trasat cu un marker o linie roşie.

Netanyahu a folosit desenul pentru a descrie pericolul unui Iran care posedă arma nucleară, o ţară care a ameninţat în trecut să lanseze rachete nucleare asupra Israelului, căruia îi reproșează însăși existenţa.

Folosind desenul, premierul a explicat că Iranul se află deocamdată în a doua fază de producere a armei nucleare. Când această fază se va termina, Iranul va fi completat 90% din procesul necesar pentru a îmbogăţi destul uraniul, cât este nevoie pentru arma nucleară. Faza finală, sau ultimele 10%, constituie etapa în care producţia nucleară trebuie oprită, a concluzionat premierul, trasând cu markerul o linie roşie la 90%. „Este târziu, este foarte târziu," a declarat Netanyahu, conform Reuters.

Premierul israelian a desenat o linie roşie pe schiţa unei bombe, pentru a cere comunităţii internaţionale să traseze o linie roşie virtuală, care se traduce prin noi sancţiuni impuse Iranului până vara viitoare, care să împiedice terminarea şi a celei de-a doua faze de îmbogăţire a uraniului şi obţinerea armei nucleare.

„Sunt convins că în faţa unei linii roşii, Iranul ar da înapoi," a declarat premierul în faţa Adunării Generale. Linia roşie, adică mai multe sancţiuni, ar oferi mai mult timp pentru găsirea unei soluţii diplomatice pentru încetarea progamului nuclear, despre care Iranul susţine că are scopuri civile, nu militare.

În timp ce comentariile sale au fost aplaudate de către membrii ONU, încercarea sa de a trimite un mesaj cât se poate de grav şi serios, printr-un desen, a primit nenumărate critici pe Internet.

„Asta se întâmplă chiar acum," a scris pe Twitter P.J.Tobia, reporter pentru PBS, adăugând poza cu premierul şi desenul său. Alţii au scris că producătorii de desene animate au sunat să îşi ceară desenul înapoi. Dar, în timp ce unii au luat în derâdere alegerea de prezentare a premierului, alţi comentatori au susţinut-o, apreciind că a fost poate cel mai eficient mod de a folosi de un desen. Iar altora, deşi li s-a părut un gest prostesc, totuşi au recunoscut că a funcţionat. „Fiecare articol va fi despre premierul israelian care a desenat o linie roşie pe bomba Iranului. Mesajul a fost transmis, nu?" comenta pe Twitter Omri Ceren, blogger pe politică.

Campania lui Netanyahu pentru trasarea unei linii roşii asupra programului nuclear al Iranului a început din septembrie. Presiunea cu care a insistat pe lângă aliaţii săi politici, se pare că l-a costat o întâlnire cu preşedintele SUA, Barack Obama, notează RiaNovosti. Liderul american a refuzat să stea la discuţii cu Netanyahu după ce acesta a criticat dur în presă faptul că Washingtonul nu este dispus să dea ultimatumuri Iranului.

Această adresare către liderii politici ai lumii ar putea foarte bine să fie ultimul avertisment înainte ca Israelul să ia problema în propriile mâini. Liderii politici ai ţării au trimis numeroase avertizări că ar putea oricând să recurgă la un atac unilateral asupra Iranului, fără să mai ţină cont de planurile sau dorinţele aliaţilor americani.