Thilo Sarrazin vs. Angela Merkel în noua sa carte „Europa nu are nevoie de Euro”

66

Noua carte a fostului director al Bundesbank, cu titlul complet Europa nu are nevoie de Euro – cum ne-a dus în criză gândirea noastră politică bazată pe dorinţe, promite să provoace polemici în Germania, unde cancelarul german a legat definitiv soarta Europei de soarta monedei unice, replica ei: „Dacă euro eşuează, atunci eşuează Europa”, fiind de referinţă.

Sarrazin a prezentat oficial presei cartea ieri, 22 mai, la Hotelul Adlon din Berlin. În stilul dramatic care îi este caracteristic, la o şedinţă foto pentru promovarea cărţii, Sarrazin a folosit o hârtie de 100 de euro pentru a-şi şterge fruntea ostentativ, ca şi cu un şerveţel.

Miza cărţii, în opoziţie cu părerea de neclintit a cancelarului german, este că Europa nu are nevoie de moneda unică pentru a exista, iar acum, „când o ţară nu poate sau nu vrea să trăiască sub disciplina unei monede comune, calea îi e totdeauna deschisă să se reîntoarcă la moneda naţională”, scrie într-un pasaj din carte. În perspectiva autorului, Grecia va rămâne, însă, pentru totdeauna, un caz fără speranţă, „un ţinut subvenţionat, fără perspective şi fără forţă proprie de regenerare”.

În ciuda numirii sale de către presa germană pe post de „casier al apocalipsei”, Sarrazin prezintă în carte un set de cifre, statistici şi date care să îi susţină teoriile. Autorul nu poate fi suspectat de exagerare, decât după o atentă analiză financiară, el fiind un expert în economie, responsabil pentru introducerea mărcii germane D-Mark pe tot teritoriul federal, reunit cu fosta RDG, în 1990.

Senator de finanţe al Berlinului şi membru (până în septembrie 2010) în conducerea Băncii Federale a Germaniei, expertul reuşeşte mereu să scandalizeze clasa politică, dar pare a avea priză la publicul german (200.000 de oameni au precomandat deja cartea în Germania, dintr-un tiraj anunţat de 350.000 de exemplare).

Teza potrivit căreia introducerea monedei unice a fost o greşeală nu este nouă. Şi pe vremea cancelarului Kohl, cel care a forţat drumul spre euro, au existat voci care au avertizat împotriva introducerii monedei comune câtă vreme nu se realizează şi o uniune politică europeană, notează DW.

Ceea ce este nou, şi care nu a întârziat să scandalizeze pe mulţi, este teoria lui Sarrazin, conform căreia partidele politice germane SPD, Verzi şi Stânga, promotoare ale aşa-numitelor eurobonduri (obligaţiuni europene), ar fi „mânate de acel reflex foarte german, potrivit căruia ispăşirea de după Holocaust şi Războiul Mondial doar atunci se produce, când întregul avut, chiar şi banii noştri, este pus în mâini europene”, citează HotNews.

Iar întregul dezastru economic în care s-a ajuns se datorează, după el, încălcării în repetate rânduri a pactului european de stabilitate, de către multe ţări, printre care şi Germania, toate mânate de o „politică a dorinţelor”.

Pledoaria lui Sarrazin în favoarea menţinerii statelor naţionale este în răspăr cu convingerile unei bune părţi a elitei politice europene, care vede ca soluţie abandonarea completă a suveranităţii ţărilor în faţa unei guvernări unice.

Thilo Sarrazin este în special cunoscut pentru criticile sale la adresa imigraţiei musulmane în Europa, în ultima carte care a scandalizat opinia publică germană, Germania s-a autoanulat: Cum riscăm cu viitorul ţării noastre.

Principala teză a lui Sarrazin este că odată cu aprofundarea crizei demografice în Germania, imigrarea masivă a musulmanilor, care ar avea un nivel de cultură scăzut, ar putea duce la anihilarea culturii germane.

În 2009 a declarat că ar fi fericit dacă Germania ar fi fost invadată de evrei din Europa de Est, al căror IQ ar fi cu 15% mai ridicat decât media pe Germania. Pentru aceste afirmaţii Sarazin a fost catalogat drept rasist şi antisemit, iar cancelarul Angela Merkel a declarat că „afirmaţiile cu privire la genele evreieşti sunt absolut inadecvate”.

Tot atunci, conducerea partidului a iniţiat procedura de excludere a lui Sarazin din partid.