UE, pe cale să renunţe la drepturile pe proprietatea intelectuală

20

Crearea şi distribuirea de conţinut fără plătirea drepturilor de autor poate deveni realitate dacă INTA (Comitetul parlamentar al UE responsabil cu comerţul internaţional) va fi de acord cu propunerea unuia dintre membrii comitetului.

Documentul, intitulat „Strategia liberăţii digitale în politica externă europeană" a fost publicat în luna septembrie şi este redactat de Amelia Andersdotter, parlamentar european şi singura reperezentantă a Partidului Piraţilor (Suedia) în cadrul INTA.

Actul recunoaşte drepturile de proprietate intelectuală şi admite că acestea sunt necesare pentru inovare, creştere şi creare de locuri de muncă. În plus, documentul îndeamnă la cooperare globală, dar prevede şi accesul gratuit la informaţii.

Andersdotter nu este străină de iniţiative europene. Parlamentarul, în vârstă de 25 de ani, s-a pronunţat deja împotriva ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) anul trecut şi a reuşit să convingă colegii parlamentari să respingă implementarea acestui act.

Partidul Piraţilor susţine transferurile gratuite de produse culturale, pe internet, un mediu prin care s-a lansat şi pentru a cărui libertate totală militează, încă de la crearea formaţiunii.