Un poem antic, descifrat recent, o laudă pe soţia împăratului Nero

87

O echipă de cercetători de la Universitatea din Geneva a reușit să descifreze tainele unui poem grec, descoperit, la sfârșitul secolului XIX, în al Bahnasa (în trecut Oxyrhynchos), Egipt. Poemul o descrie pe Poppaea Sabina, soţia infamului împărat roman Nero, povestind cum aceasta s-a înălţat la cer, după moarte.

Analizând elementele care caracterizează papirusul, precum stilul de alcătuire a literelor și alţi factori, oamenii de știinţă au concluzionat că poemul trebuie să fi fost scris la circa 200 de ani după moartea lui Nero. Această informaţie surprinzătoare a ridicat întrebarea „de ce ar scrie cineva ceva despre soţia lui Nero, la așa o mare distanţă în timp și spaţiu?".

În poem, Poppaea este descrisă în termeni pozitivi, în raport cu cei folosiţi de izvoarele antice. Ea apare ca o soţie iubitoare, care regretă despărţirea, prin moarte, de soţul ei. Izvoarele antice povestesc însă că Nero, în cruzimea-i caracteristică, a ucis-o pe Poppaea lovind-o în pântece cu piciorul. Poppaea, care era însărcinată, ar fi murit din pricina loviturii.

Cercetătorii spun că această distincţie ar putea constitui explicaţia pentru datarea târzie a documentului. Ar putea fi posibil ca poemul să fi fost compus pe vremea lui Nero, și să fi fost atât de popular în perioada celor 200 de ani după moartea împăratului încât a fost transmis oral iar și iar, până când cineva din Oxyrhychos a luat iniţiativa să îl scrie.

Papirusul este adăpostit, în prezent, de Biblioteca Sackler de la Universitatea Oxford, împreună cu alte documente similare, descoperite în același loc, relatează Associated Press.