Relaţiile cu indivizii toxici te pot frustra și uneori te determină să reacţionezi în moduri pe care apoi le regreţi. De cele mai multe ori este nevoie de o schimbare în abordarea acestora, nu neapărat de eforturi de a-l schimba pe celălalt.

Autocontrolul este deosebit de important pentru a evita apariţia și escaladarea unui conflict, precizează prof. Preston Ni, autorul publicaţiei Cum comunicăm și cum tratăm oamenii dificili, într-un articol pentru Psychology Today. La fel de importantă este și analizarea situaţiei, pentru a observa dacă efortul unei confruntări este justificat.

În construirea abordării, prof. Ni subliniază rolul umorului în abordarea unei persoane dificile. Această modalitate poate conduce uneori chiar la consolidarea unei relaţii. O astfel de abordare folosită la momentul potrivit poate „dezarma un comportament dificil și arată că ai un calm superior”.

De asemenea, o altă strategie este „îndreptarea reflectoarelor asupra lor”. În situaţia în care celălalt îţi oferă răspunsuri nepoliticoase, uneori chiar jignitoare, soluţia nu constă în adoptarea unei atitudini defensive, ci în redobândirea puterii și a controlului asupra situaţiei. „Dacă mă tratezi nerespectuos, nu voi mai discuta cu tine. Asta urmărești? Anunţă-mă și voi decide dacă mai continuăm sau nu”, este un exemplu de replică, sugerat de prof. Ni într-o astfel de situaţie.

Nici tăcerea și nici ignorarea comportamentului supărător al persoanei dificile nu sunt întotdeauna o soluţie, subliniază Marc Chernoff, coautorul blogului de dezvoltare personală Marc and Angel. Prin punctarea comportamentului deranjant îi ajuţi pe ceilalţi să realizeze existenţa unei probleme. Abordarea trebuie însă să sugereze deschiderea către respectivul individ și, totodată, fermitatea ta cu privire la situaţie, după cum punctează prof. Ni. Atunci când iniţiativa ta de comunicare constructivă dă greș, Chernoff sugerează „punerea piciorului în prag” prin setarea anumitor limite și enunţarea acestora individului toxic.

Un strop de empatie poate fi uneori însă calea de rezolvare a situaţiei neplăcute. Încercarea de a te „pune în pantofii” celuilalt te poate ajuta să înţelegi felul în care lucrurile se văd prin ochii lui, punctează Donna White, specialistă în psihologie, într-un articol pentru PsychCentral. Nu în ultimul rând, proverbul „Vorba dulce mult aduce” își păstrează valabilitatea atât în relaţionarea cu indivizii toxici, cât și în orice alt tip de comunicare. Tonul prietenos și cuvintele care denotă bunele tale intenţii pot fi uneori mai puternice decât orice altă abordare a unei situaţii problematice.