Cum pot distruge părinţii pasiunea copiilor pentru sport

565

Sportul practicat în copilărie poate contribui la învăţarea unor lecţii valoroase, precum importanţa muncii în echipă, dar și faptul că exersarea poate duce către perfecţiune. Însă de multe ori, dorinţa părinţilor ca fiul sau fiica lor să câștige competiţia poate micșora din importanţa lecţiilor, scăzând, totodată, pasiunea copiilor pentru sportul practicat.

Dorinţa puternică de a câștiga îi determină pe părinţi să piardă din vedere câteva aspecte importante, precum rolul jocului de a-i învăţa pe copii anumite lecţii, scrie Lisa Endlich Heffernan într-un articol pentru The Atlantic. „Părinţii cred că vor succesul pentru copiii lor, dar în multe cazuri, ei îl doresc doar pentru ei înșiși", scrie Heffernan.

Autoarea punctează că eșecurile sunt cele care oferă poate cele mai valoroase lecţii de viaţă și enumeră câteva dintre cele mai importante:

 – faptul că întotdeauna va exista cineva mai priceput ca tine, indiferent de domeniu – poţi să îţi dai toată silinţa… uneori nu vei reuși – lipsa de onestitate a oamenilor îţi poate aduce ţie insuccese – este esenţial să continui să încerci să dai tot ce e mai bun din tine, chiar și atunci „succesul nu mai este o posibilitate" – este important să înveţi să fii atât un „înfrânt binevoitor", cât și un „câștigător modest"  – indiferent de rolul pe care îl ai, acesta este unul onorabil – „camaraderia" în echipă se formează prin împărtășirea acelorași obiective, nu a succesului – diferenţa dintre victorie și eșec poate fi făcută chiar și de o singură greșeală minoră, indiferent dacă restul jocului a fost impecabil.

Așa cum afirmă Heffernan, părinţii au o misiune mult mai importantă decât a-i încuraja pe copii să câștige, pentru că victoriile „ne fac să ne simţim mai bine decât eșecurile". Părinţii trebuie să îi pregătească pe copiii lor să se descurce mai târziu în viaţă și fără ajutorul lor. „Este de datoria noastră să-i învăţăm că pot controla numai propriul efort, pregătire și capacitate de concentrate, și nu rezultatul", adaugă ea.