Cum pot fi determinaţi oamenii să se supună regulilor sociale

130

Cercetătorii elveţieni au descoperit că stimularea electrică a creierului îi poate determina pe oameni să se supună, ori să disconsidere normele sociale privind comportamentul în anumite situaţii, arată Live Science.

Rezultatele studiului sugerează că o anumită regiune a creierului uman poate influenţa oamenii să respecte normele sociale, ca de exemplu codurile vestimentare sau reglementările privind interzicerea incestului. Mai mult, pentru a evalua decizia de supunere, această zonă utilizează contextele sociale, punctează experţii.

La experimentul efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Zurich, câteva studente au fost rugate să participe la un joc pe calculator. Ele puteau comunica una cu cealaltă prin intermediul jocului, iar alegerile lor conduceau la consecinţe financiare reale. Studentele au fost apoi grupate pe perechi. În fiecare grup, una dintre participante primea o sumă de bani, pe care o putea împărţi cu o altă studentă. Dacă cea care primea banii considera că suma primită era incorectă, putea pedepsi donatorul, putând să îi ia o parte din bani și să îi investească.

Totodată, de-a lungul experimentului, o parte dintre subiecţi au primit șocuri electrice ușoare la nivelul cortexului prefrontal lateral (rLPFC). Despre această regiune a creierului, un studiu anterior a descoperit că este activată în momentul în care oamenii se conformează normelor sociale, pentru a evita pedeapsa. Cercetătorii elveţieini au vrut să observe dacă stimularea acestei zone influenţează sensibilitatea oamenilor cu privire la posibilitatea pedepsirii acestora.

Oamenii de știinţă au observat că studentele care au primit banii, au oferit cel mult 20% dintre aceștia altei participante. După ce au fost „pedepsite" și o parte din bani le-a fost luată, acesta au oferit, în rundele următoare între 40 și 50 de procente din sumă. De asemenea, amplificarea stimulării creierului în momentul ameninţării cu pedeapsa le-a determinat pe studente să doneze mai mulţi bani, în timp ce scăderea impulsurilor electrice le-a determinat să fie mai „zgârcite". Efectele șocurilor electrice asupra comportamentului au fost inversate însă în momentul în care studentele ofereau de bună voie banii. În plus, influenţa stimulării a fost mult mai slabă atunci când participantele au jucat același joc cu calculatorul, nu cu subiecţi umani.

Unul dintre cercetători, profesorul de economie Christian Ruff, este de părere că descoperirea și aprofundarea mecansimelor prin care poate fi manipulat creierul să respecte normele îi poate ajuta pe cei care au probleme în a se conforma normelor.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate Science.