Drogurile ilegale sunt „mai ieftine și mai puternice”

788

În ciuda eforturilor autorităţilor de a lupta împotriva pieţei de droguri ilegale, aceste substanţe au devenit tot mai concentrate, în timp ce preţul lor a scăzut considerabil, arată o cercetare a situaţiei la nivel internaţional, citată de Live Science.

Oamenii de știinţă de la Universitatea din California, San Diego și de la Centrul pentru Excelenţă pentru prevenirea HIV/SIDA din Vancouver au șapte baze de date internaţionale de supraveghere a drogurilor, pentru a evalua modificările privind puritatea și preţul drogurilor în perioada 1990-2009.

Concluziile au arătat că în Europa, preţul mediu la opiacee și cocaină, ajustat la inflaţie, a scăzut cu 74, respectiv 51 de procente. În Statele Unite, în timp ce preţul drogurilor a scăzut cu circa 80%, puritatea heroinei, cocainei și marijuanei a crescut cu 60, 11 și respectiv 160 de procente. Aceeași tendinţă de micșorare a preţului drogurilor a putut fi observată și în Australia. În plus, pe lângă faptul că oferta de droguri la nivel global nu a fost redusă, cercetătorii au observat că oferta de marijuana și heroină a crescut.

Cercetătorii punctează însă că cercetarea nu cuprinde informaţii legate de substanţele din grupul amfetaminelor și alte astfel de droguri sintetice în curs de dezvoltare.

Descoperirile făcute subliniază importanţa evaluării și reconsiderării strategiilor de control și luptă împotriva drogurilor ilegale, arătând că „eforturile de extindere pentru controlarea pieţei mondiale a drogurilor ilegale prin aplicarea legii eșuează", citează Live Science.

Un raport recent al ONU avertiza că afacerile din industria mondială a drogurilor ilegale produc anual suma de 350 de miliarde de dolari.

În același timp, unii specialiști atrag atenţia asupra faptului că deși „războiul împotriva drogurilor" este unul extrem de costisitor, acesta nu a contribuit la reducerea fenomenului de dependenţă de aceste substanţe. Ei susţin necesitatea adoptării unor metode noi pentru a deţine controlul asupra fenomenului, precum reglementarea anumitor droguri și oferirea unui tratament în detrimentul încarcerării.