Este simplu să formulezi o listă a rezoluţiilor pentru noul an. La fel de simplu este însă și să le încalci. Iată câteva sfaturi care ţi-ar putea fi de folos pentru a reuși să te ţii de deciziile pe care le iei pentru 2014.

În primul rând, fixarea fiecărui obiectiv în parte este un lucru important. Dacă acestea nu sunt realiste și fezabile, vei rămâne dezamăgit dacă nu le vei putea îndeplini. „Stabilirea obiectivului de a-ţi schimba complet viaţa, cariera, relaţiile de familie etc. este o abordare prea largă. Alege obiective mici și simple”, punctează dr. psiholog John M. Grohol, fondatorul și CEO-ul platformei PsychCentral.Totodată, obiectivele pe care îţi propui să le îndeplinești în anul care vine trebuie formulate concret, alături de un plan pentru îndeplinirea lor.

Scrie într-un jurnal atât obiectivul, cât și toţi pașii și acţiunile pe care trebuie să le faci pentru a reuși cu succes ceea ce ţi-ai propus, sfătuiește prof. Preston Ni, consilier privat și prezentator, într-un articol pentru Psychology Today. „Este ceva mult mai formal și obligatoriu în legătură cu autoangajamentul în scris – este o acţiune care îţi pregătește mintea să acorde o atenţie mai mare”, subliniază expertul. Metoda poate merge mai departe, până la publicarea listei undeva unde poate fi citită și de alţi oameni sau dezvăluirea obiectivelor personale unor persoane pe care nu îţi dorești să le dezamăgești.

Odată redactată lista de obiective, următorul pas este trecerea cât mai rapidă la acţiuni. Oricât de mici ar fi primii pași pe care îi faci spre îndeplinirea rezoluţiei, aceștia te aduc mai aproape de reușită și îţi oferă motivaţia de care ai nevoie pentru a-ţi atinge scopul propus.

Drumul spre îndeplinirea obiectivelor va fi mult mai lin și mai ușor dacă te bucuri de sprijinul prietenilor, familiei sau al specialiștilor. Apelarea la ajutorul celorlalţi este o metodă eficientă în atingerea scopului pentru că „îţi arată nu numai seriozitatea ta cu privire la îndeplinirea rezoluţiei, dar și faptul că ai realizat care îţi sunt propriile puncte forte și slăbiciuni”, punctează dr. Grohol.

Nu în ultimul rând, recompensează-te simbolic pentru fiecare pas făcut cu succes spre îndeplinirea ţelului și oferă-ţi un premiu generos atunci când ai reușit să îţi atingi obiectivul, sugerează prof. Ni. Acest ritual va face întregul demers de împlinire a rezoluţiilor pentru noul an mult mai plăcut.