De ce este cititul atât de important

1034

În timp ce mulţi dintre noi avem obiceiul ca înainte de culcare să citim câteva pagini dintr-o carte, mai mult de un sfert dintre adulţii americani recunosc că în ultimul an nu au reușit să citească o carte nici măcar parţial, potrivit Centrului de Cercetare Pew.

Nu numai că aceste persoane se privează de plăcerea cititului, dar nici nu au parte de numeroasele beneficii pe care cititul le are asupra sănătăţii. Potrivit cercetătorilor, lectura nu are doar rol de deconectare și de petrecere a timpului liber, ci contribuie la dezvoltarea memoriei și chiar poate ajuta la creșterea speranţei de viaţă.

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh și de la King’s College din Londra au testat 1.890 de perechi de gemeni de cinci ori, între 7 și 16 ani, pentru a le evalua capacitatea de citire și IQ-ul. Aceștia au descoperit că gemenii cu capacitatea de lecturare mai ridicată aveau și abilităţi cognitive verbale și nonverbale mai mari.

Cititul protejează și memoria. Pe măsură ce îmbătrânim, memoria și funcţia creierului tind să scadă. O modalitate de a lupta împotriva acestui proces este aceea de a citi. Un studiu publicat în revista Neurology a arătat că persoanele care au citit sau au făcut alte activităţi de stimulare mintală au avut un declin mai scăzut al memoriei, comparativ cu cei care nu erau pasionaţi de lectură. Citirea frecventă și alte exerciţii ale creierului reduc declinul mintal cu 32%, susţin oamenii de știinţă. Cercetătorii de la Case Western University au arătat că persoanele care și-au stimulat regulat creierul cu activităţi precum lectura, șahul sau puzzle-urile au fost de 2,5 ori mai puţin susceptibile la apariţia maladiei Alzheimer faţă de persoanele care și-au petrecut timpul cu activităţi mai puţin provocatoare intelectual.

Și, nu în ultimul rând, cititul îţi poate mări speranţa de viaţă, spun cercetătorii de la Universitatea Yale, care au studiat 3.635 de persoane cu vârste peste 50 de ani și au constatat că participanţii care au alocat 30 de minute din zi cititului au trăit în medie cu 23 de luni mai mult decât cei care nu au citit. Oamenii care citesc cărţi au șanse de a trăi mai mult decât cei care citesc ziare sau reviste, pentru că citirea cărţilor determină o implicare cognitivă mai mare, în care creierul învaţă un vocabular nou, contribuind astfel la gradul de percepţie socială și inteligenţă emoţională.

Un alt beneficiu al cititului este faptul că devii mai deschis și mai creativ. O cercetare realizată în cadrul Universităţii din Toronto a constatat că oamenii care citesc ficţiune tind să fie mai deschiși și mai creativi, comparativ cu cei care nu sunt amatori de astfel de literatură.

Cititul te face și mai fericit, susţin experţii de la Universitatea din Liverpool, care au intervievat 4.164 de adulţi și au constatat că cititorii sunt mai puţin stresaţi, mai puţin deprimaţi și posedă o mai mare stăpânire de sine, dar și capacitatea de a face faţă provocărilor. Un studiu din 2009 al experţilor de la Universitatea din Sussex a arătat că lectura poate reduce stresul cu până la 68%. De asemenea, funcţionează mai repede decât alte activităţi de calmare, cum ar fi plimbarea sau ascultarea muzicii. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează faptului că lectura necesită concentrare, relaxând mintea și tensiunile din mușchi și din inimă.

În general, cititul îi ajută pe oameni să înţeleagă ce simt ceilalţi, să fie mai empatici și să aibă un mai mare respect faţă de credinţele și dorinţele altora.