Tratarea cancerului, prin reprogramare celulară

587

Oamenii de știinţă au descoperit cum să „recruteze” și să reprogrameze celule de ţesut cutanat uman pentru a lupta împotriva cancerului. Despre acest proces, care nu este numai eficient, ci și foarte rapid, numit „reprogramare directă”, cercetătorii au scris recent în revista Science Immunology.

Fără celulele NT (natural killers), responsabile cu lupta împotriva celulelor străine, oamenii sunt expuși și vulnerabili la diverse boli. Funcţionarea celulelor NT se bazează însă pe celulele dendritice, așa-numitele „santinele ale sistemului imunitar”, care caută și semnalează orice pare suspicios și ar putea dăuna bunei funcţionări a organismului.

Acum, pentru prima dată, o echipă de cercetători de la Universitatea din Lund, Suedia, a conceput un proces de transformare a celulelor din ţesutul cutanat în aceste santinele ale sistemului imunitar, ceea ce ar putea contribui la apariţia de opţiuni de tratament pentru imunoterapie mult mai sigure. Cu toate acestea, nu este o sarcină ușoară. Uneori, cancerul poate determina celulele dendritice să se comporte în moduri neobișnuite și să nu funcţioneze corect. Există de asemenea riscul ca organismul să respingă tratamentul, deși, prin crearea celulelor imune din propriul organism, șansa de respingere este redusă drastic.

„Dintr-o secţiune de ţesut prelevată din piele, putem să cultivăm milioane de celule și să le reprogramăm în celule dendritice, într-un proces care durează doar nouă zile”, a explicat Filipe Pereira, liderul echipei de cercetare. Nu numai că celulele reprogramate sunt capabile să alerteze sistemul imunitar al organismului cu privire la celulele canceroase, dar ele pot fi ghidate de cercetători pentru a căuta ţinte precise.

O mai bună înţelegere a complexităţii modului în care funcţionează sistemul nostru imunitar este esenţială pentru sănătatea umană, iar cercetarea echipei de la Universitatea din Lund va contribui la îmbunătăţirea opţiunilor de tratament pentru cancer și alte boli.

În 2018, în lume au fost estimate 9,6 milioane de decese cauzate de cancer (sunt incluse toate tipurile de cancer, exceptând cancerul de piele non-melanom). Din 10 decese, 4 sunt cauzate de teribila maladie. Cele mai frecvente tipuri de cancer la nivel mondial sunt cancerul pulmonar, intestinal, cancerul la stomac și cel la ficat.