De ce ești un supererou

286

Sub pelerina invizibilă de supererou pe care o porţi în fiecare zi, fără să îţi dai seama, se ascund abilităţi fantastice, extraordinare, cu care poţi transforma lumea, sau măcar o parte din ea, într-un loc mai bun. Află cu ce superputeri ești înzestrat.

Superputerea de a „citi” oamenii. Cuvintele sunt doar o mică parte din informaţia transmisă. De fapt, doar 7% din întregul mesaj comunicat este decodificat prin intermediul acestora, arată celebrul studiu efectuat de psihologul și sociologul Albert Mehrabian. Restul de până la 93% este perceput prin intermediul comunicării nonverbale (38% paralimbaj și 55% semnale nonverbale percepute vizual).

Fiecare dintre noi se naște cu abilităţi de receptare și descifrare a limbajului trupului. De multe ori însă acordăm o atenţie mult prea mică semnalelor tăcute și extrem de valoroase transmise de corp. Dezvoltarea abilităţii la nivelul unei superputeri te poate ajuta să descoperi ceea ce simt oamenii cu adevărat, însă încearcă să ascundă. De asemenea, contribuie la consolidarea relaţiilor sociale, la cunoașterea și înţelegerea mai profundă a celor din jur.

Superputerea vorbelor tale. Puterea cuvintelor nu poate fi contestată, însă din păcate, aceasta este o sabie cu dublu tăiș, întrucât vorbele noastre pot distruge sau pot clădi. Atunci când mesajul pe care îl transmit este unul pozitiv și constructiv, ele pot încuraja, pot mobiliza, pot transforma, pot dezvolta, pot consolida, pot inspira, pot mișca un om, un grup, o mulţime, o naţiune, o lume.

Superputerea dragostei. Cuvintele din versul poetului roman Virgil sunt cât se poate de adevătate: „Iubirea cucerește totul.” Afecţiunea resimţită pentru cei din jur, familie, prieteni, partener, dar și faţă de noi înșine ne oferă puteri nemărginite, pe care nu știam că le deţinem. Exprimarea acestor emoţii interioare clădește relaţii puternice și ne ajută să îi facem fericiţi pe ceilalţi, dar și pe noi înșine.

Superputerea exemplului. În unele cazuri, faptele bune pot fi contagioase. De aceea, fiecare dintre noi poate deveni un model și un izvor de inspiraţie pentru cei din jur, prin acţiunile și cuvintele proprii. Influenţa unui act de bunătate nu se răsfrânge doar asupra celui către care a fost îndreptat. Prin modelul oferit, această superputere îi poate inspira și pe ceilalţi să „dea mai departe” exemplul, ajutându-i, la rândul lor, pe cei aflaţi în nevoie. Efectele ajung astfel să se răsfrângă asupra (unei părţi a) lumii, pe care o transformă într-un loc mai bun, măcar pentru câteva momente.

Din fericire, lista de superputeri a oamenilor obișnuiţi nu se oprește aici. Ea poate fi completată de abilităţi precum creativitatea, imaginaţia și inventivitatea, de curaj, de forţa impresionantă de a ierta sau de capacităţile extraordinare ale creierului nostru.