De ce materialismul îţi diminuează fericirea

838

Banii și posesiunile nu aduc fericirea, cel puţin nu pe termen lung, ci dimpotrivă, pot contribui la degradarea bunăsătării interioare, a arătat o serie de descoperiri știinţifice, scrie Huffington Post.

Dragostea de bani poate crește dimensiunea dramatică a unui eveniment nefericit. „Dacă ești o persoană materialistă, iar viaţa ta ia brusc o întorsătură greșită, vei trece prin momente de recuperare mult mai dificile decât un individ mai puţin materialist", a declarat coordonatorul studiului, Aric Rindfleisch, profesor de business la Universitatea din Illinois. Mai mult, cercetătorii au observat că în momentele dificile, persoanele avide de bani au tendinţa de a înfrunta aceste evenimente negative prin „mecanisme materialiste", ca de exemplu cumpăratul compulsiv și impulsiv.

Totodată, bunurile materiale nu ne pot satisface niciodată pe deplin, pentru că întotdeauna ne putem dori mai mult, astfel încât îndeplinirea obiectivului materialist devine dificil de realizat. Nu același lucru se întâmplă însă în alte aspecte ale vieţii noastre. În acest sens, prof Ed Diener, expert în psihologie și știinţa fericirii la Universitatea din Illinois, oferă ca exemplu relaţiile sociale și prietenii de care ne bucurăm pur și simplu, fără a avea nevoie de mai mult.

Nu în ultimul rând, materialismul și căsnicia nu fac casă bună. Atunci când dragostea de bani se strecoară în cuplu, scade comunicarea dintre parteneri, gradul de satisfacţie și stabilitatea relaţiei și a mariajului, a declarat coordonatorul studiului, dr. Jason Carroll, citat de ABC News. Totodată, maturitatea emoţională a partenerilor are de suferit, iar nivelul conflictelor dintre aceștia se poate intensifica, punctează expertul.

Totodată, cea mai importantă concluzie a studiului Harvard Grant, desfășurat pe parcursul a trei sferturi de secol, este aceea că relaţiile cu ceilalţi sunt cele mai valoroase lucruri din existenţa noastră, a declarat pentru The Atlantic George Vaillant, care a coordonat studiul în perioada 1972-2004.