Dovezi știinţifice că generozitatea este benefică pentru sănătate

1057

Generozitatea nu îi ajută doar pe cei ce o primesc, ci și pe cei ce o dau. O bibliotecă întreagă de studii arată că generozitatea aduce beneficii, de la o viaţă profesională mai împlinită și până la o viaţă mai lungă. Huffington Post alcătuiește o listă cu mai multe dintre dovezile știinţifice care atestă acest lucru.

Zgârcenia, împreună cu rușinea unor situaţii în care această trăsătură devină vizibilă, a fost legată de niveluri mai mari ale cortizolului, hormonul stresului. Scientific American a publicat un studiu care compara nivelul de cortizol ca răspuns la o donaţie de bani, comparativ cu păstrarea banilor pentru sine. Cu cât creștea suma pe care oamenii o păstrau pentru ei, cu atât creștea rușinea, dar și nivelul de cortizol.

Ajutorarea colegilor la locul de muncă îţi crește nivelul de mulţumire pe plan profesional, conform unui studiu de la Universitatea Wisconsin-Madison. Studiul, publicat în jurnalul American Review of Public Administration, arată că altruismul îmbunătăţește starea de bine la locul de muncă, dar crește și nivelul de loialitate și scade probabilitatea unei demisii.

Generozitatea întrece altruismul și când este vorba despre succesul pe termen lung, conform unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. Cercetătorii de la UniversitateaPennsylvania au observat că într-un joc strategic cu jucători multipli, generozitatea (când există cooperare și toată lumea beneficiază în urma lucrului în echipă) a adus mai mult succes decât egoismul (când o persoană domină jocul și pe ceilalţi jucători).

Cercetătorii de la Universitatea din Buffalo au găsit o legătură între generozitate și altruism și un risc scăzut de moarte timpurie. Publicat în American Journal of Public Health, studiul arată că ajutorarea celorlalţi, chiar prin cele mai mici gesturi, precum plata unei facturi sau luarea copiilor de la școală, este legată de un risc scăzut de mortalitate timpurie.

Generozitatea mai este și un factor cheie pentru fericirea în cuplu, conform unui raport din 2011, realizat în cadrul National Mariage Project. Proiectul a arătat că soţii sunt mai fericiţi atunci când fac în mod regulat efortul de a-și sluji partenerii în diverse mici feluri, de la o cană de ceai, la un masaj.