Manipulat prin complimente

1613

Laudele primite nu sunt întotdeauna doar complimente menite să îţi ofere încurajare. Uneori ele sunt folosite doar ca instrumente de manipulare, în scopul de a obţine beneficii personale, de către cei care au înţeles că „vorba dulce mult aduce".

Complimentele manipulatoare sunt „un fel de mită verbală, oferită în primul rând pentru a servi intereselor persoanei care le oferă”, scrie dr. psiholog Leon Seltzer într-un articol pentru Psychology Today. Ele au scopul de a le ușura calea manipulatorilor către ceea ce vor să obţină de la cel pe care îl flatează prin cuvinte frumoase. Nu toate laudele trebuie privite însă cu suspiciune sau considerate ca fiind doar „minciuni frumoase”, ori exagerări ale realităţii, adaugă expertul.

Cum faci diferenţa între un compliment sincer și o lingușeală

Motivaţia din spatele complimentului este una dintre metodele care îţi arată dacă cel care te laudă o face cu un interes anume, sugerează scriitorul David McCasland. „Un compliment oferă o apreciere reală pentru o calitate sau acţiune observată la altă persoană. Scopul lingușirii este, deobicei, autopromovarea prin câștigarea interesului altcuiva. Complimentele caută să încurajeze, lingușelile încearcă să manipuleze”, scrie McCasland.

De asemenea, spre deosebire de flatarea manipulatoare, un compliment sincer este „consecvent”, susţine terapeuta Kellen Von Houser. O persoană care îţi laudă sincer un talent sau o caracteristică îţi apreciază în general respectiva aptitudine, fără a o critica vreodată. Pe de altă parte, „manipulatorul” poate aduce comentarii răutăcioase cu privire la un aspect ce te caracterizează, iar apoi laudă aceeași caracteristică în scopul de a-și atinge scopul personal.

Nu în ultimul rând, lingușirea este, adesea, regizată, precizează dr. Seltzer. În special atunci când complimentul pare exagerat, șansele ca în spatele lui să se ascundă un motiv personal sunt extrem de ridicate.

Ţinte sigure ale manipulării prin complimente

Persoanele cu o stimă de sine scăzută, care nu au încredere în propriile forţe și care, pentru a se simţi împăcate cu ele însele, au neapărată nevoie de o confirmare din partea celorlalţi, cad cel mai adesea pradă laudelor manipulatoare, precizează dr. Seltzer. Același lucru este confirmat și de Von Houser, care susţine că „sentimentele de preţuire și valoare (ale persoanelor cu o stimă de sine scăzută) provin din aprobarea primită de la ceilalţi”.

Experţii în lingușeli „știu exact cum să îţi crească încrederea – și să îţi diminueze incertitudinile – deși complotul din spatele afirmaţiilor măgulitoare este proiectat nu pentru bunăstarea ta, ci a lor”, scrie expertul. Mai mult, el sugerează că cei care recurg la manipularea prin complimente au „un radar de detectare” a ţintelor sigure.

Situaţii de manipulare prin complimente

Recunoașterea momentelor în care un individ poate recurge la tactici lingușitoare pentru a obţine ceva de la tine, te poate ajuta să nu cazi pradă complimentelor care ascund în spate o motivaţie.

De exemplu, o posibilă situaţie de manipulare prin complimente poate apărea în momentele în care cineva dorește să se integreze într-un grup, iar o bună relaţie îi poate facilita acest lucru, scrie dr. Seltzer. În scopul de a consolida legătura cu tine, el poate recurge la lingușeli și complimente pentru a-ţi „intra în graţie”.

O altă situaţie este aceea în care individul vrea să te „seducă” prin laude și lingușeală pentru a obţine un favor de la tine sau o înţelegere favorabilă sieși. Această strategie te poate determina să fii mult mai binevoitor sau să accepţi compromisuri. De asemenea, persoanele care te-au dezamăgit, recurg la cuvinte frumoase de laudă pentru a-ţi diminua supărarea, furia sau neîncrederea faţă de ei. În unele cazuri, însă, poate fi vorba de un individ care recurge în mod lipsit de etică la această strategie de manipulare pentru a-ţi câștiga încrederea, pentru ca mai apoi să folosească acest lucru împotriva ta.