Disney sexualizează una dintre eroinele preferate ale copiilor

582

Merida, din desenul animat „Brave" este în mod intenţionat o prinţesă necizelată, una dintre puţinele caractere feminine în rol de lider, care nu este „o domnișoară în pericol". Transformarea ei de către Disney a înfuriat părinţii și producătorii filmului deopotrivă.

Odată cu „încoronarea" ei ca a 11-a prinţesă Disney, a avut loc și transformarea dintr-o prinţesă băieţoasă, curajoasă, expertă la tragerea cu arcul, care se luptă cu urși, într-o prinţesă finuţă, cu o talie mai subţire, un decolteu mai adânc și ochi mari și strălucitori.

„Aceasta este Merida cea rea?" a întrebat inocentă o fetiţă de 7 ani, care nu și-a mai recunoscut prinţesa favorită, îmbrăcată într-o rochie mai închisă, cu părul sălbatic și faţa zâmbitoare. Cu greu s-a abţinut mama ei să nu îi spună că într-adevăr Merida a căzut sub vraja marketingului care a transformat-o într-un stereotip, o versiune mai slabă și mai feminină, scrie Christian Science Monitor.

Nemulţumirea părinţilor a dus la crearea unei petiţii care spune: „Refacerea Meridei înainte de introducerea ei oficială în colecţia de prinţese Disney face un mare deserviciu milioanelor de copii care văd în Merida un model care vorbește despre capacitatea fetelor de a fi agenţi care schimbă lumea, nu trofee de admirat. Mai mult decât atât, varianta mai slabă, mai sexy, mai matură în aparenţă, trimite fetelor mesaje că varianta originală este inferioară," citează CSM. Alţii consideră însă că această dispută este ridicolă și că lucrurile nu sunt atât de grave pe cât le fac să pară criticii, iar cele două variante ale Meridei nefiind atât de diferite.