Vindecarea băieţilor abuzaţi sexual: un proces anevoios, dar sigur

657

Supravieţuitorii abuzurilor sexuale se confruntă cu un drum lung al recuperării, o călătorie pe parcursul căreia se întreabă adesea: „N-ar trebui să fi ajuns deja?"

Din perspectiva unor bărbaţi care au trecut ei înșiși prin procesul recuperării, Cecil Murphey și Gary Roe, în cartea Încă nu pe deplin vindecat: 40 de adevăruri pentru bărbaţii care au supravieţuit unui abuz sexual în copilărie, îi asigură pe cei care au trecut prin experienţe similare că vindecarea e un proces, ceea ce prin definiţie înseamnă că nu se petrece rapid – dar se va petrece.

Într-un interviu realizat pentru Christian Post, Cecil Murphey afirmă că cel puţin 1 din 6 bărbaţi au experimentat o formă de abuz sexual în copilărie, însă cifra ar putea fi mai degrabă mai aproape de 1 din 3, ţinând cont de faptul că bărbaţii sunt reticenţi în a vorbi despre o asemenea experienţă.

El afirmă că există numeroase preconcepţii care stau la baza acestei reticenţe, cum ar fi că bărbaţii care au fost abuzaţi devin ei înșiși abuzatori, băieţii/bărbaţii adevăraţi nu sunt abuzaţi, sau că băieţii sunt mai puţin traumatizaţi decât fetele de un asemenea abuz. Alte preconcepţii se referă la faptul că, dacă simt excitaţie sexuală în timpul abuzului, înseamnă că sunt participanţi voluntari sau că le-a plăcut, iar dacă autorul abuzului e o femeie, băiatul în cauză ar trebui să se simtă norocos.

Vindecarea e un proces cu parametri temporali diferiţi pentru fiecare persoană în parte. Bărbaţii par mai predispuși la un proces mai îndelungat, întrucât le e mai dificil decât femeilor să vorbească despre această experienţă, temându-se că vor fi priviţi ca lipsiţi de masculinitate, că vor fi ostracizaţi sau că se va râde de ei. În plus, victimele abuzului se tem să mai aibă încredere în cineva, având în vedere că abuzatorii sunt, de cele mai multe ori, persoane de încredere – rude, vecini, lideri religioși.

Murphey afirmă: „Dacă ai fost abuzat, spune cuiva. E ceva în actul de a spune – și de a fi crezut – care face mai ușoară acceptarea a ceea ce ni s-a întâmplat, făcând vindecarea mai ușoară. Poţi merge la un terapeut, la un consilier sau la un lider religios care e dispus să te asculte. Prima oară va fi cel mai greu, dar fă totuși acest lucru. Există vindecare pentru tine – deși nu va fi ușor, iar durerea te va însoţi pentru multă vreme. De fiecare dată când te confrunţi cu abuzul, îţi ușurezi următorul pas.”

Pe de altă parte, „dacă iubești pe cineva care a fost molestat, asigură persoana respectivă că îţi pasă de ea și că vei fi alături de ea. Dacă nu ești profesionist, nu încerca să o tratezi. Persoanele aflate în această situaţie au nevoie de cineva care le va iubi, va rămâne alături de ele și nu va spune nimănui altcuiva despre abuz”, conchide el.