Japonezii au clonat un şoarece dintr-o singură picătură de sânge

388

Prima clonare a unui ÅŸoarece dintr-o celulă embrionară este înregistrată ca datând posibil din 1986. Între alte animale obÅ£inute prin tehnici similare se numără pisica, broasca, porcul, iepurele, câinele, capra ÅŸi … lista nu se încheie aici. Cazul celebrei Dolly este probabil cel mai popular la nivel mondial.

Åžoarecii de laborator reprezintă însă o specie valoroasă din punct de vedere ÅŸtiinÅ£ific, deoarece experimentele efectuate pe ÅŸoareci oferă specialiÅŸtilor posibilitatea de a dezvolta noi metode de combatere a unor afecÅ£iuni umane; cu alte cuvinte, „materialul" viu implicat în acest proces stabileÅŸte, în mod indirect, numărul vieÅ£ilor omeneÅŸti salvate prin aportul ÅŸtiinÅ£ei în medicină.

Pe acest fond, vestea că cercetătorii japonezi au reuÅŸit să îmbunătăţească tehnica de clonare a ÅŸoarecilor de uz experimental, a avut un puternic ecou în comunitatea ÅŸtiinÅ£ifică internaÅ£ională. PerformanÅ£a este considerată cu atât mai notabilă cu cât cele două tehnici de reproducere asistată folosite pentru obÅ£inerea ÅŸoarecilor de laborator (fertilizarea in vitro ÅŸi injectarea intracitoplasmatică de spermatozoizi) au o serie de limitări dificil de gestionat, potrivit bbc.co.uk.

Ceea ce a întreprins mai exact echipa cercetătorilor conduÅŸi de Atsuo Ogura a fost conceperea unei versiuni superioare a tehnicii de clonare SCNT (somatic – cell nuclear transfer), tehnică folosită în 1996 la clonarea vestitei Dolly, care presupune înlocuirea nucleului unui ovocit cu cel al unei celule stem adulte.

De această dată, cercetătorii au prelevat o picătură de sânge din coada unui ÅŸoarece de laborator, izolând celulele albe periferice (leucocitele) ÅŸi folosind apoi nucleul acestora pentru experimentul clonării, informează esciencenews.com. Metoda a dat rezultatele aÅŸteptate – comportând un minim de risc pentru donator, s-a obÅ£inut un ÅŸoarece capabil să nască pui ÅŸi cu o durată normală de viaţă.

Prin reuÅŸita deloc modestă a cercetătorilor de la Centrul Riken BioResource din Tsukuba, ÅŸtiinÅ£a a înaintat cu încă un pas pe tărâmul clonării animale, deschizând noi perspective pentru întrebuinÅ£area acestei proceduri în scop experimental.

Niciun articol afișat