Japonezii au clonat un şoarece dintr-o singură picătură de sânge

152

Prima clonare a unui şoarece dintr-o celulă embrionară este înregistrată ca datând posibil din 1986. Între alte animale obţinute prin tehnici similare se numără pisica, broasca, porcul, iepurele, câinele, capra şi … lista nu se încheie aici. Cazul celebrei Dolly este probabil cel mai popular la nivel mondial.

Şoarecii de laborator reprezintă însă o specie valoroasă din punct de vedere ştiinţific, deoarece experimentele efectuate pe şoareci oferă specialiştilor posibilitatea de a dezvolta noi metode de combatere a unor afecţiuni umane; cu alte cuvinte, „materialul" viu implicat în acest proces stabileşte, în mod indirect, numărul vieţilor omeneşti salvate prin aportul ştiinţei în medicină.

Pe acest fond, vestea că cercetătorii japonezi au reuşit să îmbunătăţească tehnica de clonare a şoarecilor de uz experimental, a avut un puternic ecou în comunitatea ştiinţifică internaţională. Performanţa este considerată cu atât mai notabilă cu cât cele două tehnici de reproducere asistată folosite pentru obţinerea şoarecilor de laborator (fertilizarea in vitro şi injectarea intracitoplasmatică de spermatozoizi) au o serie de limitări dificil de gestionat, potrivit bbc.co.uk.

Ceea ce a întreprins mai exact echipa cercetătorilor conduşi de Atsuo Ogura a fost conceperea unei versiuni superioare a tehnicii de clonare SCNT (somatic – cell nuclear transfer), tehnică folosită în 1996 la clonarea vestitei Dolly, care presupune înlocuirea nucleului unui ovocit cu cel al unei celule stem adulte.

De această dată, cercetătorii au prelevat o picătură de sânge din coada unui şoarece de laborator, izolând celulele albe periferice (leucocitele) şi folosind apoi nucleul acestora pentru experimentul clonării, informează esciencenews.com. Metoda a dat rezultatele aşteptate – comportând un minim de risc pentru donator, s-a obţinut un şoarece capabil să nască pui şi cu o durată normală de viaţă.

Prin reuşita deloc modestă a cercetătorilor de la Centrul Riken BioResource din Tsukuba, ştiinţa a înaintat cu încă un pas pe tărâmul clonării animale, deschizând noi perspective pentru întrebuinţarea acestei proceduri în scop experimental.