Anders Breivik a reușit să convingă un judecător că Norvegia i-a încălcat drepturile

338

Extremistul de dreapta Anders Breivik, cel care a omorât 77 de persoane în iulie 2011 în Norvegia, a dat în judecată statul norvegian pentru „expunere la tratamente degradante și inumane” în timpul detenţiei sale pentru terorism și crimă în masă.

Breivik susţine că autorităţile norvegiene au încălcat Convenţia Europeană a Drepturile Omului prin izolarea sa timp de cinci ani în ceea ce se cheamă „detenţie solitară”, adică o formă de închisoare în care condamnatul nu stabilește contact uman decât cu personalul închisorii. Cu toate acestea, Breivik nu a fost ţinut în vreo celulă mizeră, ci într-un complex format din trei celule, unde avea toate condiţiile să facă sport, să se uite la televizor și să joace jocuri video.

Breivik, care a executat salutul nazist în prima zi a audierilor, pentru ca mai târziu să susţină că a renunţat la violenţă și să se compare cu Nelson Mandela, a spus că izolarea are un impact negativ asupra vieţii lui și s-a mai plâns și de calitatea mâncării, spunând că mesele încălzite la microunde sunt mai rele decât unele metode de tortură, conform The Guardian.

Avocaţii statului au spus că detenţia solitară este necesară pentru că Breivik este „extrem de periculos”, iar condiţiile de detenţie sunt, „fără nicio urmă de îndoială, în limitele a ce permite Convenţia Europeană”. Judecătoarea Helen Andenaes Sekulic a conchis însă că Norvegia a încălcat articolul 3 al Convenţiei și că interzicerea impunerii unui tratament degradant și inuman oricărei persoane,indiferent că e vorba de teroriști sau criminali, „reprezintă o valoare fundamentală într-o societate democratică”. Judecătoarea a cerut statului să acopere cheltuielile de judecată ale lui Breivik, iar avocatul acestuia a solicitat scoaterea lui imediată din regimul de detenţie solitară.

Breivik este, de departe, cel mai cunoscut prizonier norvegian, condamnat în august 2012 la o pedeapsă de doar 21 de ani, dar care mai poate fi extinsă dacă se va considera că este în continuare periculos pentru societate, scrie FP. Breivik a omorât opt persoane într-un atac cu bombă în faţa unei clădiri guvernamentale din Oslo, după care a împușcat alte 69 de persoane, majoritatea tineri, pe insula Utøya.

Îmbrăcat în ofiţer de poliţie, Breivik și-a luat mai mult de o oră să îi vâneze metodic pe tinerii din Partidul Muncitoresc, pe care îl acuza de răspândirea multiculturalismului în Norvegia, în timp ce respectivii erau adunaţi într-o tabără de vară.