Activitatea care ar putea crește performanţele școlare ale adolescenţilor

780

Performanţele academice ale adolescenţilor ar putea fi îmbunătăţite prin practicarea de exerciţii fizice intensive, arată o cercetare britanică, citată de BBC.

Experţii de la Universităţile Strathclyde și Dundee au observat că fiecare 17 minute și 12 minute în plus de exerciţii fizice în cazul băieţilor, respectiv al fetelor, a crescut performanţa acestora la materii școlare precum engleza, matematica și știinţele. Cele mai multe beneficii ale sportului au putut fi observate în cazul performanţelor la știinţe, înregistrate de eleve.

Mai mult, cercetătorii sunt de părere că numai 15 minute de activitate fizică pot contribui la creșterea cu un sfert a rezultatelor obţinute de elevi la școală. Ei speculează că practicarea exerciţiilor fizice timp de 60 de minute ar putea crește notele adolescenţilor cu o unitate (folosind sistemul de notare britanic, o oră de sport ar putea face trecerea de la nota B la nota A). Cu toate acestea, ei au observat că majoritatea adolescenţilor nu atingeau norma zilnică recomandată de activitate fizică de o oră.

Concluziile studiului ar putea contribui atât la descoperirea modului în care sportul acţionează diferit asupra creierului, în funcţie de sex. De asemenea, pornind de la descoperirile făcute, studiile ulterioare ar putea oferi informaţii valoroase atât în domeniul sănătăţii publice, cât și pentru îmbunătăţirea politicilor de educaţie. 

Studiul, la care au participat aproximativ 5.000 de adolescenţi, a fost publicat în British Journal of Sports.