Afecţiunea părinţilor nu îndreaptă răul produs prin disciplinarea verbală agresivă

540

Efectele negative ale disciplinării verbale agresive a copiilor, prin cuvinte dure, insulte sau ţipete, persistă chiar dacă apoi părinţii le oferă copiilor afecţiune și laude, susţin cercetătorii americani într-un studiu publicat în jurnalul de specialitate Child Abuse & Neglect.

Experţii de la Universitatea Norhteastern, Spitalul McLean și Școala Medicală Harvard au evaluat efectele disciplinei verbale dure, dar și a afecţiunii manifestate verbal de părinţi pe un eșantion de peste 2.500 de tineri cu vârste cuprinse 18 și 25 de ani. Participanţii au fost rugaţi să răspundă unor întrebări legate de manifestările verbale agresive și de cele încărcate de iubire ale părinţilor, despre bunăstarea interioară și sănătatea lor psihică, dar și despre sentimentele și stările provocate de comportamentul părinţilor, pe care le-au trăit în perioada copilăriei, scrie Reuters.

În medie, tinerii au evaluat agresiunea verbală a mamei cu 22 și a tatălui între 26-29 (pe o scară de la 0 la 105). De asemenea, în general afecţiunea manifestată verbal a fost stabilită la o valoare între 65-66 în cazul mamelor și între 54-55 în cazul taţilor (pe o scală de la 0 la 84).

Chiar dacă afecţiunea verbală a părinţilor a fost benefică bunăstării interioare a copiilor, rezultatele au arătat că agresivitatea verbală a părinţilor a avut un impact puternic asupra sănătăţii psihice a tinerilor, influenţând apariţia simptomelor depresive și a anxietăţii. Experţii au mai observat însă că afecţiunea verbală a mamei sau a tatălui nu a avut puterea necesară de a înlătura efectele negative ale disciplinărilor verbale dure manifestate de aceștia. Astfel, efectele au persistat, indiferent dacă părintele care a mustrat verbal dur copilul ori celălalt și-a manifestat apoi dragostea și sprijinul.

Un alt studiu recent realizat de experţii de la Universitatea din Pittsburgh trăgea un semnal de alarmă cu privire la pericolul dezvoltării tulburărilor de comportament în cazul copiilor, pe fondul pedepselor verbale dure venite din partea părinţilor. Printre problemele cauzate de agresivitatea verbală a mamei sau a tatălui se numără slăbirea relaţiei copil-părinte sau diminuarea autocontrolului copilului. Totodată, rezultatele acestui demers știinţific întăresc concluziile cercetătorilor americani cu privire la persistenţa efectelor negative chiar și atunci când părinţii le oferă copiilor afecţiune verbală.