De ce să înlocuiești cafeaua matinală cu doar 30 de secunde de sport

1007

Jurnalistul Gregory Ferenstein dezvăluie secretul său pentru creșterea performanţei creierului: doar 30 de secunde de activitate fizică.

El a descoperit că această practică este de două ori mai eficientă în sporirea abilităţilor cognitive decât o ceașcă de cafea ce conţine 250 de miligrame de cofeină (adică puţin peste 400 de mililitri de cafea).

Pentru a testa efectele cofeinei și ale sportului asupra creierului, Ferenstein a folosit o unealtă online pentru determinarea performanţelor cognitive, care poate fi accesată pe site-ul quantified-mind.com. Testele oferite de acest portal sunt „validate de zeci de ani de cercetări în psihologie” și ajută utilizatorul să își evalueze abilităţile de memorare și viteza de reacţie.

Rezultatul obţinut la testarea performanţei cognitive, efectuată după 30 de secunde de activitate fizică, a fost de două ori mai bun decât cel obţinut în urma consumului a 250 de miligrame de cofeină, arată Ferenstein. Astfel, în timp ce cafeaua i-a sporit abilităţile creierului cu 6 procente, sportul i-a crescut cu până la 12% capacităţile cognitive.

Cu toate acestea, Ferenstein a observat că abilităţile memoriei pe termen scurt au înregistrat creșteri mai pronunţate în urma consumului de cofeină (26%), în raport cu efectuarea exerciţiilor fizice (16%).

În cele 30 de secunde de activitate fizică intensă, pe care Ferenstein le prelungește adesea, el preferă două tipuri de exerciţii. Unul dintre acestea constă într-un set de 20 de „burpee” sau flotări cu săritură. Celălalt tip presupune 40 de „mountain climber” în care individul, aflat în poziţia pentru flotări, flexează, alternativ, genunchii către piept.

Efectele benefice ale sportului asupra creierului au fost demonstrate anterior de multe alte cercetări. Un studiu recent sublinia legătura puternică dintre activitatea fizică și performanţele cognitive. Condiţia fizică bună a crescut abilităţile cognitive ale participanţilor de 80 de ani cu până la 25% în raport cu restul voluntarilor aflaţi într-o formă fizică mai slabă, cu vârste cuprinse între 19 și 94 de ani.

Niciun articol afișat