Avantajele celor care vorbesc mai multe limbi

1340

Beneficiile bilingvismului - sau cunoașterea și folosirea curentă a două limbi - depășesc graniţele interacţiunilor sociale cu oameni din alte culturi și ţări și se răsfrâng asupra creierului și minţii, contribuind inclusiv la îmbunătăţirea calităţii vieţii.

În cazul copiilor, utilizarea a două limbi poate avea o puternică influenţă pozitivă asupra abilităţilor lor cognitive, punctează cercetătorii de la Cambridge după analiza unei serii de dovezi știinţifice. Observaţiile lor ajută la demontarea preconcepţiei părinţilor sau profesorilor care cred că bilingvismul ar putea fi dăunător procesului și dezvoltării educaţionale a celor mici, continuă autorii.

„Studiile au arătat că un copil bilingv poate face mai bine faţă sarcinilor care implică atenţie, memorare și concentrare. Gimnastica mentală necesară pentru a stăpâni două sau mai multe sisteme lingvistice crește flexibilitatea cognitivă și face învăţatul mai ușor”, a declarat dr. Dora Alexopoulou, de la Departamentul de Lingvistică Teoretică și Aplicată din cadrul Universităţii Cambridge.

Nu contează însă dacă aprofundarea unei noi limbi străine se face în copilărie sau mai târziu în viaţă, pentru că de beneficiile bilingvismului poate profita oricine, indiferent de vârstă,  au observat experţii de la Universitatea din Edinburg. În cadrul studiului, 262 de persoane de 70 de ani au luat parte la teste de inteligenţă. Toţi voluntarii vorbeau cel puţin două limbi, însă 65 dintre ei au învăţat una dintre acestea după împlinirea vârstei de 18 ani. Experţii au folosit, totodată, informaţii legate de testele de inteligenţă pe care voluntarii le-au susţinut la vârsta de 11 ani.

Rezultatele au arătat că bilingvismul a avut un puternic efect de încetinire a procesului de deteriorare cognitivă. Indiferent de vârsta la care au deprins abilităţi de comunicare într-o limbă străină, participanţii au obţinut rezultate peste așteptări la teste. Cele mai puternice efecte au fost observate în ceea ce privește inteligenţa și abilităţile de citire. Îmbunătăţirile s-au reflectat și în privinţa fluenţei verbale, a capacităţii de atenţie și concentrare. „Aceste descoperiri au o cosiderabilă relevanţă practică. Milioane de oameni din lume învaţă o a doua limbă mai târziu în viaţă. Studiul nostru arată că bilingvismul, dobândit chiar și la vârstă adultă, ar putea aduce beneficii în cazul creierului care îmbătrânește”, a declarat unul dintre autorii studiului, dr. Thomas Bak, citat de BBC.

Și alte cercetări au demonstrat că bilingvismul aduce beneficii importante pentru creier. De exemplu, concluziile unui studiu arătau că adolescenţii bilingvi se descurcă mai bine la multitasking decât cei care cunosc doar o singură limbă. În plus, stăpânirea a cel puţin două limbi poate contribui la întârzierea declanșării demenţei cu până la 4,5 ani, comparativ cu persoanele care vorbesc doar o limbă.

Foto: Gerd Altmann | Pixabay