În ce ţară ai fi cel mai fericit?

399

Pentru a răspunde la întrebarea „Unde în lume ai fi cel mai fericit?” trebuie doar să știi ce cauţi. În funcţie de propriile priorităţi în viaţă și cu ajutorul unui instrument pus la dispoziţie de Organizaţia pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), poţi să pui mai ușor degetul pe acel loc de pe hartă unde ai duce un trai fericit.

Instrumentul, denumit Better Life Index, cuprinde 34 de ţări dezvoltate din lume, evaluate în funcţie de 11 domenii identificate de OECD ca fiind esenţiale pentru bunăstarea vieţii: locuri de muncă, educaţie, venituri, gospodărie, angajament civic, satisfacţia vieţii, echilibrul între viaţa persoanală și cea profesională, comunitate, sănătate, mediu și siguranţă. Datele folosite sunt adunate atât din statistici guvernamentale și cercetări realizate de OECD, cât și din sondaje de opinie globale efectuate de Organizaţia Gallup.

Experţii de la Pew Research au analizat informaţiile oferite prin acest instrument și au observat că, la nivel general, ţările din nordul Europei oferă cele mai bune condiţii de viaţă. Norvegia și Islanda ocupă primele două locuri, în clasamentul ţărilor cu cele mai favorabile condiţii pentru locuitori, în funcţie de cele 11 domenii analizate. Punctele tari ale celor două regiuni sunt siguranţa locului de muncă, rata de angajare și mediul. Locurile imediat următoare sunt ocupate de Elveţia, Australia, SUA, Canada, Suedia, Olanda, Noua Zeelandă și Danemarca. La polul opus al clasamentului s-ar afla Mexic, urmat de Turcia, Grecia, Chile, Ungaria, Republica Slovacă și Portugalia.

La o privire mai detaliată, însă, apar diferite nuanţe, în funcţie de modul în care fiecare percepe prosperitatea vieţii. De exemplu, pentru cei care cred că bunăstarea ţine de sursa de venit cea mai potrivită alegere este SUA. Dacă educaţia este o prioritate, atunci Finlanda și Polonia sunt cele mai bune opţiuni. La capitolul locuri de muncă, Islanda, Elveţia și Norvegia stau cel mai bine, în vreme ce Australia este locul potrivit pentru cei care caută un nivel înalt de angajament civic.

Totodată, instrumentul Better Life Index colectează și ierarhizează, pentru fiecare ţară, informaţii despre elementele considerate de utilizatori ca fiind importante pentru propria bunăstare, în momentul în care aceștia evaluează cele 11 domenii. Datele din România, de exemplu, arată că pentru cetăţenii din ţara noastră cel mai important aspect pentru un trai fericit este educaţia, urmată de gradul de satisfacţie al vieţii, echilibrul dintre viaţa personală și profesională și sănătate. Veniturile și aspectele care ţin de locul de muncă sunt clasate abia pe locurile șase, respectiv opt. Cele mai puţin importante aspecte pentru români sunt  angajamentul civic (ultimul loc) și comunitatea. Potrivit datelor demografice, clasamentul a fost întocmit pe baza răspunsurilor a 357 de persoane. Cei mai mulţi dintre aceștia sunt bărbaţi (51%), iar peste jumătate din totalul respondenţilor au vârste cuprinse între 25 și 34 de ani.

Foto: stokpic | Pixabay